Angst, depressie en het darmmicrobioom bij hart- en vaataandoeningen

07 Oct, 2024

Angst en depressie hangen nauw samen met hart- en vaataandoeningen, en de conditie van het darmmicrobioom is daar een bepalende factor in. Dr. ir. Wannes Thys zette in zijn boeiende lezing op het onlangs gehouden congres van het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis (BIOK) het werkingsmechanisme hierachter uiteen.

Vier soorten darmbacteriën tonen bij hart- en vaatziekten als bij angst en depressie gezamenlijk een upregulatie (Staphylococcus, Escherichia coli, Helicobacter pylori en Shigella). Deze upregulatie leidt tot neuroinflammatie. Tegelijkertijd lijkt er bij vijf soorten bacteriën gezamenlijk sprake van een downregulatie (Prevotella, Lactobacillus, Faecalibacterium prausnitzii, Collinsella en Bifidobacterium). Deze downregulatie leidt to verminderde neuroplasticiteit, verminderde productie van anti-inflammatoire stoffen en een verminderde beschikbaarheid van neurotransmitters vanuit de darm.

Bovendien leidt de dysbiose van de eerste vier soorten bacteriën bij hart- en vaatziekten en angst en depressie tot een uitbarsting van ontstekingsreacties en is de dysbiose van de laatste vijf soorten bacteriën meestal gerelateerd aan een stofwisselingsafwijking van korteketenvetzuren, galzuren en vertakte-keten-aminozuren. Daarmee lijkt een groot deel van de samenhang tussen hart- en vaatziekten en angst en depressie verklaard te kunnen worden. Middels voeding en de inzet van pre- en probiotica kunnen dysbiose en de gevolgen ervan verminderd worden. Een deel van de lezing was gebaseerd op onderstaande bron.

Bronvermelding:
Chen, H., Zhang, L., Li, Y., Meng, X., Chi, Y., & Liu, M. (2024). Gut Microbiota and Its Metabolites: The Emerging Bridge Between Coronary Artery Disease and Anxiety and Depression? Aging and disease, 10.14336/AD.2024.0538. Advance online publication.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter