Aromatherapie in verpleegkundige zorg
28 Dec, 2023
Verschillende aromatische oliën zijn inzetbaar als anti-emeticum, om postoperatieve misselijkheid en braken te voorkomen. Voorbeelden van dergelijke geuren zijn gember en pepermunt. Momenteel is het echter in veel ziekenhuizen gebruikelijk om in die situaties medicatie te geven, simpelweg omdat dit in de zorgroutine zit en aromatherapie niet. Bij kinderen heeft dit type medicatie niet de voorkeur. Bijwerkingen van anti-emetica zijn onder andere hoofdpijn, constipatie en slaperigheid. Anti-emetica geven in de praktijk slechts bij twintig tot dertig procent van de patiënten verbetering. Het wordt echter toch vaak ingezet omdat bij kinderen misselijkheid en braken wel twee keer zoveel voorkomt als bij volwassenen.
Wat weerhoudt verpleegkundigen momenteel van het inzetten van aromatherapie in plaats van medicatie? Onlangs promoveerde Marissa Terry van de Georgia State University af op dit onderwerp. Ze sprak met patiënten en hun ouders, verpleegkundigen en overige medisch betrokkenen. Barrières voor aromatherapie waren onder andere de beschikbaarheid van producten, weigering van zorgverleners en patiëntspecifieke factoren. Er werd een aromatherapiecursus aangeboden aan artsen en verzorgend personeel. Na de training voelden de verpleegkundigen zich meer vertrouwd met aromatherapie en waren ze meer geneigd om het te gebruiken.
Verschillende vaktijdschriften in de aromatherapie houden verpleegkundigen op de hoogte van richtlijnen die de implementatie van aromatherapie in de praktijk makkelijker maken. In Nederland en Vlaanderen is naast het vaktijdschrift OrthoFyto, het vaktijdschrift Aroma specifiek gericht op de werkzaamheid van etherische oliën en hun toepassing in de zorg. De gehele publicatie, met meer informatie over de implementatie is hier in te zien.
Bronvermelding:
Terry, M., Spratling, R., & Gettis, M. (2023). Perceived Barriers to Administration of Aromatherapy in Nurses Caring for Pediatric Patients With Postoperative Nausea and Vomiting: An Evidence-based Practice Project. Journal of pediatric health care: official publication of National Association of Pediatric Nurse Associates & Practitioners, S0891-5245(23)00344-9. Advance online publication.