Beter omgaan met stress: suppleer vroeg

02 Dec, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Het Nederlandse Swammerdam Institute for Life Sciences en het Center for Neuroscience van de Universiteit van Amsterdam publiceerden onlangs onderzoek over de stressgevoeligheid van het brein. Vroege suppletie kan helpen de stressgevoeligheid van het volwassen brein te verminderen.

Stress tijdens de eerste vroege levensfase doet vooral afbreuk aan het leervermogen en het geheugen op volwassen leeftijd. Het nieuwe onderzoek, online gepubliceerd in The FASEB Journal, suggereert dat verbeterde voeding kan helpen om de negatieve gevolgen van deze stress te compenseren.

Stress in de vroege jeugd vermindert hoeveelheden essentiële micronutriënten, waaronder methionine, vitamine B6, B12 en foliumzuur. Suppletie van deze voedingsstoffen voorkomt de verlaging van methionine en kon in dierproefstudies zelfs een aantal blijvende negatieve effecten van stress op het leren en geheugen voorkomen.

‘De kinderen van vandaag zijn de toekomst,’ zei dr. Aniko Korosi, hoofdonderzoeker betrokken bij het Instituut Swammerdam. ‘We hopen dat deze studie kan bijdragen aan nieuwe voedingsstrategieën die de negatieve gevolgen van een stressvolle jeugd op de later geestelijke gezondheid helpen voorkomen.’

Bron:
E. F. G. Naninck, J. E. Oosterink, K.-Y. Yam, L. P. de Vries, H. Schierbeek, J. B. van Goudoever, R.-N. Verkaik-Schakel, J. A. Plantinga, T. Plosch, P. J. Lucassen, A. Korosi. Early micronutrient supplementation protects against early stress-induced cognitive impairments. The FASEB Journal, 2016.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter