De huid bleken met glutathion

09 Apr, 2018

Door: Angélique De Beule

In orthomoleculaire kringen staat glutathion bekend als koning van alle antioxidanten. Met selenium als cofactor vangt deze thiol-tripeptide vrije radicalen en speelt het daarnaast ook de hoofdrol in ons ontgiftingssysteem. Tijdens fase II-ontgiftingsreacties zorgt glutathionconjugatie namelijk voor de afbraak van onder meer organische haliden (fluoriden, bromiden) en polyhalogeneerde aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Opmerkelijk is dat glutathion de laatste jaren ook ingezet wordt als ‘blekingsmiddel’ voor de huid. Een trend die zijn oorsprong vindt in Azië en Afrika waar inspelen op een lichte, gave huidskleur booming business is voor de farmaceutische en cosmetische industrie.1

Melanogenese is een proces waarbij het aminozuur L-tyrosine gehydroxyleerd wordt tot DOPA, dat vervolgens tot dopaquinone wordt geoxideerd. Beide omzettingen gebruiken het koperbevattende enzym tyrosinase als katalysator. Daarbij wordt de kleur van de huid bepaald door twee types melanine: eumelanine (donkerbruine tint) en pheomelanine (lichtere, roze tint).

Wetenschappers Halprin en Ohkawara ontdekten in 1966 voor het eerst dat de huid van nature voorzien is van een actieve sulfhydryl-bevattende stof, namelijk glutathion. Een huidnutriënt dat bepalend is voor de verhouding tussen beide melaninetypes omwille van de tyrosinase-inhiberende werking ervan. Glutathion/cysteïne kan tyrosinase namelijk op drie verschillende manieren blokkeren: ten eerste door chelatie van de thiol-(SH)groep met het kopergedeelte van tyrosinase. Ten tweede door tyrosinase te verhinderen zich te verplaatsen naar de premelanosomen, die onontbeerlijk zijn voor een goede melaninesynthese. En tot slot door de sterk antioxidatieve werking van glutathion, waardoor er een verschuiving kan ontstaan van eumelanine naar pheomelanine tijdens de melanogenese. Dit resulteert in een huidverlichtend effect.1,2

Vandaag de dag is glutathion verkrijgbaar in de vorm van gezichtslotion, lichaamscrème, zeep, orale suppletie en spuitjes die in de middelste huidlaag worden gespoten (mesotherapie) of intraveneus worden aangebracht. Vanuit dermatologisch oogpunt wordt het voornamelijk toegepast bij hyperpigmentatie, melasmavorming (zwangerschapsmasker) en huidveroudering.

Zo rapporteert een klinisch cosmetisch tijdschrift in april 2017 over een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek, waarbij zestig gezonde vrouwen (20-50 jaar) oraal 250 mg glutathion per dag toegediend kregen gedurende twaalf weken. Onderzoekers stelden vast dat zowel de vorming van bruine pigmentatiespots als rimpels significant verminderden met de inname van glutathion.3

Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij de inname van hoge hoeveelheden en langdurige innames (voornamelijk intraveneus) zijn: veranderingen van haarkleur en snellere vertoning van hypopigmentatie, zeker na blootstelling in de zon. Verder wijst men erop dat hoge synthetische glutathionsuppletie tot verminderde lichaamseigen aanmaak kan leiden, alsook dat er een verhoogd risico is op melanoomvorming omwille van de verschuiving naar pheomelanine.1

Met andere woorden, het vormen van de juiste verhouding tussen de beide melaninetypes speelt een belangrijke rol bij enerzijds het capteren van een dagelijkse hoeveelheid zonlicht en anderzijds het vormen van een natuurlijke UV-barrière. Deze balans wordt sterk bepaald door:

  1. Voldoende aanvoer van L-tyrosine via enerzijds de omzetting uit DL-fenylalanine en anderzijds via de voeding: eieren, gevogelte, zeewier.
  2. Hou er rekening mee dat ook de vorming van catecholamines (dopamine, noradrenaline en adrenaline) en de schildklierhormonen T4 en T3 een beroep doen op dit aminozuur.
  3. Optimale werking van tyrosinase door voldoende aanwezigheid van koper. Antagonisten zijn een teveel aan ijzer, zink en vitamine C.
  4. Cellulaire aanwezigheid van natuurlijk glutathion, noodzakelijk voor de productie van pheomelanine. Een teveel aan vrije radicalen, stapeling van huidtoxines en een tekort aan de aminozuren cysteïne, glycine en glutamine kunnen hierbij voor de nodige problemen zorgen.

www.efiow.be

Bronvermelding:
  1. Sonthalia S, Daulatabad D, Sarkar R. Glutathione as a skin whitening agent: Facts, myths, evidence and controversies. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2016;82:262-72.
  2. Delphine Verougstraete. De behoefte aan huidverblekende of pigmenterende middelen in onze huidige samenleving. Scriptie Master in de Geneeskunde – Ugent 2009 -2010.
  3. Sinee Weschawalit, Siriwan Thongthip, Phanupong Phutrakool, Pravit Asawanonda. Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017; 10: 147–153.

is directrice en hoofddocent van het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis (BIOK), een kennisplatform met als doelstelling 'Kennis delen met Passie', aan de hand van interne en externe opleidingen. Het BIOK ziet toe op wetenschappelijke relevantie, biochemische onderbouwing, authenticiteit en praktisch toepasbare kennis.

Laat een reactie achter