Stress en de maakbare wereld

11 Apr, 2019

Door: Anna Kruyswijk – van der Heijden

De maakbare wereld gaat over innovatie – de invoering van vernieuwing – en de mogelijkheden die dat biedt om de samenleving te verbeteren: een proces dat sinds mensenheugenis plaatsvindt. De huidige verwachtingen zijn hooggespannen, want er wordt ons momenteel een wereld beloofd met onbegrensde mogelijkheden; een wereld die wij zelf kunnen bedenken en creëren en waarin het ondenkbare werkelijkheid kan worden. De slogan ‘the sky is the limit’ is allang vervangen door ‘the universe has no limits’.

Innovatie door wetenschap en techniek zijn de instrumenten om die nieuwe wereld te realiseren en om alle obstakels onderweg te overwinnen. De huidige wetenschap is naar eigen zeggen bijvoorbeeld in staat om ons DNA te herschrijven, ziekten op termijn uit te bannen, voedsel na te maken, met robotica alle eigen inspanning overbodig te maken, met kunstmatige intelligentie de mens zelf voor een groot deel te vervangen, en binnenkort de planeet Mars door mensen te laten bewonen.

Maar wie bedenken de maakbare wereld eigenlijk? Enkele eeuwen geleden hebben mensen als Leonardo da Vinci en Jules Vernes in hun tekeningen en verhalen al nieuwe technische mogelijkheden beschreven die pas veel later werden gerealiseerd. Maar dit maakt hen niet tot zieners, mensen die kunnen ‘zien’, die diepe onderlinge verbanden waarnemen, daar uitspraken over doen en op grond daarvan adviezen geven aan de mensen. En dit alles ‘om niet’, zonder bijbedoeling, of zoals we nu zeggen zonder belangenverstrengeling in de zin van materieel, financieel of persoonlijk gewin, bijvoorbeeld van status. In het oude India werden zij ‘rishi’s’ genoemd, in andere culturen ‘profeten’. Onze huidige trendwatchers worden geïnspireerd door Silicon Valley, wetenschap en technologie, en worden door het bedrijfsleven, politici en overheden gevolgd. Zijn dit onze nieuwe zieners? Kunnen zij diepe onderliggende verbanden waarnemen en daar uitspraken over doen? Zijn zij zonder belangenverstrengeling? En wat beogen zij, wat is het doel van de maakbare wereld?

www.jouwvoeding.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 6 in OrthoFyto 2/19.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:

  1. CBS, TNO. Werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-out klachten). 2016
  2. Oudman T, Piersma T. De ontsnapping van de natuur, een nieuwe kijk op kennis. 2018 Uitgeverij Athenaeum. EAN 9789025308438 
  3. Kavalski E. The complexity of global security governance: an analytical overview. J Global Soc 2008;22(4):423-43
  4. Kavalski E. The recognition of nature in international relations. Recognition and Global Politics 2016; chapter 8:139-155
  5. Ware B. The Top Five Regrets of the Dying. 2012 Uitgeverij Hay-House UK Ltd. EAN: 9781781800058
  6. Lathouwers T. Meer dan een mens kan doen. 2000 Uitgeverij Asoka. ISBN: 9789056700232

 

is 30 jaar behandelend arts geweest (o.a. huisarts en integraal werkend arts). In 2008 is zij overgestapt naar preventie met de oprichting van 'Jouw Voeding', een organisatie voor cursussen, lezingen en onderwijs over voeding en gezondheid.

Laat een reactie achter