De analysefiche als garantie voor een kwalitatieve aromatherapie
17 Feb, 2025
Door Geert De Vuyst
Hoe oordeelt de aromatherapeut of een essentiële olie van ondermaatse of van voldoende kwaliteit is, of zelfs een grand cru is? Eens de objectieve criteria opgelijst, stelt zich de vraag welke aspecten begrijpelijk zijn voor de therapeut die hoogst waarschijnlijk geen master in de biochemie op zak heeft. De analysefiche blijkt een onmisbare tool voor de beoordeling van de productkwaliteit en vormt de basis van een verantwoordelijke aromatherapeutische toepassing.
Wat betekent kwaliteit in de aromatherapie? De parfumeur zal de Super Extra of Extra ylang-ylang (Cananga odorata) essentiële oliën als kwalitatief benoemen, want de geurkwaliteit is optimaal. Voor de aromatherapeut is de ylang-ylang Complete (totum) wellicht het summum: deze bevat immers, door de langste distillatietijd, de grootste variëteit aan bestanddelen. Naast productiegerelateerde parameters bepalen andere factoren mede de kwaliteit van een aromatisch plantenextract.
Natuurlijk en plantaardig
De aromatherapie zet in op natuurlijke plantenextracten. Natuurlijk betekent hier letterlijk: afkomstig uit de natuur en zoals de natuur de grondstoffen tot stand brengt, waarmee de aromatherapie andere bestanddelen, bekomen door synthese, biocatalyse, fractionatie of enzymatische processen, uitsluit. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Aardolie, bijvoorbeeld, is een minerale olie ontstaan uit organismen, planten en dieren, en is dus van natuurlijke en deels van plantaardige oorsprong. Toch horen pertroleumproducten niet thuis in de aromatherapie. De vermeldingen ‘van natuurlijke oorsprong’ en ‘van plantaardige oorsprong’ zijn dus weinigzeggend.
Meer informatie: geertdevuyst.be, aroma-tijdschrift.be
Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in OrthoFyto 1/25.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Aribi-Zouioueche, L., & Couic-Marinier, F. Huiles essentielles et chiralité moléculaire. Comptes Rendus. Chimie 2021;24(3):397–414.