Een andere kijk op fytotherapie

11 Aug, 2017

Door: Toine de Graaf

Als het goed is, verruimt wetenschappelijk onderzoek onze blik. In het beste geval genereert het opwindende nieuwe kennis en inzichten. In die laatste categorie valt het proefschrift van de Britse fytotherapeut Guy Waddell uit 2016: ‘De betovering van westerse kruidengeneeskunde’.1 Waddell toont zich een eigenzinnige onderzoeker en creatieve denker. Zijn proefschrift werkt als een geestverruimend middel: je kijkt na lezing anders aan tegen kruiden, planten en fytotherapie dan voorheen.

Bij wetenschappelijk onderzoek naar kruiden gaat het vaak om farmaceutisch-getinte studies. De opzet wijkt nauwelijks af van die naar medicijnen. De herkomst van dit type onderzoek heeft tegenwoordig niet meer iedereen helder op het netvlies. Maar voordat je een medicijn voorschrijft dat mensen zelfs zou kunnen doden, moet je zeker weten: is het beter dan niets doen? Vanuit die vraag zijn de clinical trials (klinische studies) ontstaan, die helpen te achterhalen hoe bij een bepaald middel de risico’s zich verhouden tot de voordelen. De opkomst van de gepatenteerde medicijnen en de bewijsvoering voor hun werkzaamheid en veiligheid hebben mede de basis gelegd voor de ‘evidence based medicine’ (EBM) ofwel ‘op bewijs gebaseerde geneeskunde’. Met dank aan technieken uit de sociale wetenschappen en statistiek.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 34 in OrthoFyto 4/17 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Waddell G. (2016) The enchantment of Western Herbal Medicine. PhD thesis, University of Westminster. Via www.westminsterresearch.wmin.ac.uk is de complete thesis te downloaden

is sinds 1989 gespecialiseerd in (complementaire) gezondheidszorg. In 2016 verscheen van hem het boek 'De kracht van de alternatieven'.

Laat een reactie achter