Goede jodiumdiagnostiek

26 Aug, 2024

Jodium is belangrijk voor de werking van de schildklier en kan problemen veroorzaken afhankelijk van hoeveel men binnenkrijgt. Urinaire jodiumconcentratie (de hoeveelheid jodium die wordt uitgeplast (UIC)) wordt gebruikt om de jodiumstatus te bepalen. Het verzamelen van urine over 24 uur is het meest nauwkeurig maar lastig, terwijl een enkel urinemonster makkelijker te verzamelen is maar minder precies. Factoren zoals urineverdunning, tijdstip van afname en fysiologische kenmerken van de patiënten spelen hierbij een rol. Het meenemen van de urine-creatinine-ratio kan jodiumdiagnostiek betrouwbaarder maken.

In het onderzoek bestudeerden de wetenschapers verschillende factoren die de urinaire jodiumconcentratie (UIC) beïnvloeden. De resultaten lieten zien dat urineverdunning een grote rol speelt. Urine verzameld in de ochtend is meestal geconcentreerder dan urine verzameld later op de dag. Dit betekent dat monsters die in de ochtend zijn genomen vaak hogere UIC-waarden hebben dan die uit de middag. Het tijdstip van urineverzameling heeft ook invloed op de UIC. Urine die vóór half tien uur ‘s ochtends werd verzameld, had meestal hogere waarden dan urine die later op de dag werd verzameld. Fysiologische factoren zoals leeftijd, hydratatie en zwangerschap beïnvloedden de UIC verder. Oudere mensen en zwangere vrouwen hebben verschillende patronen van urineverdunning en jodiumconcentratie.
De urine-creatinine-ratio (U/Cr-ratio) vergelijkt jodium- en creatinine-concentraties in urine. Omdat creatinine-niveaus relatief constant zijn, helpt deze ratio om de invloed van urineverdunning op jodiummetingen te corrigeren. Dit maakt het mogelijk om een nauwkeuriger beeld te krijgen van jodiuminname, ongeacht variaties in urineconcentratie door hydratatietoestand of tijdstip van de dag.

Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om een nauwkeurig protocol te volgen bij het verzamelen en analyseren van urine om een betrouwbare beoordeling van de jodiumstatus te verkrijgen. Het meenemen van de U/Cr-ratio in de analyse van de onderzoeksresultaten kan helpen om de beoordeling van de jodiumstatus betrouwbaarder en consistenter te maken.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Oblak, A., Hribar, M., Hristov, H., Gregorič, M., Blaznik, U., Osredkar, J., ... & Zaletel, K. (2024). Interpreting urinary iodine concentration: effects of urine dilution and collection timing. European Journal of Clinical Nutrition, 1-6.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter