Helpt een dieet bij ADHD?

07 Oct, 2024

Voeding is van invloed op ADHD-klachten. Onderzoek van Lidy Pelsser toonde aan dat sommige (dus niet alle) kinderen reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Het zogenaamde ‘few foods diet’ kan deze specifieke op voeding reagerende kinderen met ADHD helpen.1 Helaas is dit strenge eliminatiedieet niet makkelijk vol te houden. Bovendien is het niet volwaardig, de groei en ontwikkeling van de kinderen staat onder druk als het dieet niet snel wordt uitgebreid met extra voedingsmiddelen.

Uit recent Nederlands onderzoek van verschillende kenniscentra (Nijmegen, Leiden, Groningen) blijkt dat kinderen met ADHD ook goed reageren op een gezond volwaardig dieet.2 Kinderen die een gewone gezonde voeding gebruikten hadden minder ADHD-klachten in vergelijking met kinderen met ADHD die een eliminatiedieet volgden.
In een RCT werden 165 kinderen (5-12 jaar) met ADHD gerandomiseerd naar ofwel een eliminatiedieet (N = 84) of een gezond dieet (N = 81) binnen twee Nederlandse centra voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Het onderzoek omvatte tevens een controlegroep met 58 kinderen die werden behandeld met standaardzorg.

De therapietrouw was over het algemeen goed tot uitstekend (> 88%) en de betrokkenheid van de ouders hoog. Ondanks dat kwam een gedeeltelijke tot volledige respons minder vaak voor bij de deelnemers uit de groep met het eliminatiedieet (35%) vergeleken met de groep die gezonde voeding at (51%). Een jongere leeftijd en een hogere ernst van de ADHD voorspelden een betere respons. De groep die standaardzorg ontving had vergelijkbare resultaten met de groep die gezonde voeding kreeg.

Het gegeven dat het eliminatiedieet niet superieur bleek aan gezonde voeding suggereert dat voor de meerderheid van de kinderen de respons op dieetbehandeling niet te verklaren is door voedselallergieën/gevoeligheden. De vergelijkbare resultaten voor behandeling met gezonde voeding en standaardzorg zijn opmerkelijk te noemen en vragen om vervolgonderzoek.

Het hele onderzoek, en dus ook de complete beschrijving van de gezonde voeding die is geadviseerd is hier te vinden.

Bronvermelding:
1. Pelsser LM, Frankena K, Toorman J, Savelkoul HF, Dubois AE, Pereira RR, Haagen TA, Rommelse NN, Buitelaar JK. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet. 2011 Feb 5;377(9764):494-503. doi: 10.1016/S0140-6736(10)62227-1
2. Huberts-Bosch, A., Bierens, M., Ly, V., van der Velde, J., de Boer, H., van Beek, G., Appelman, D., Visser, S., Bos, L. H. P., Reijmers, L., van der Meer, J., Kamphuis, N., Draaisma, J. M. T., Donders, R., van de Loo-Neus, G. H. H., Hoekstra, P. J., Bottelier, M., Arias-Vasquez, A., Klip, H., Buitelaar, J. K., … Rommelse, N. N. (2024). Short-term effects of an elimination diet and healthy diet in children with attention-deficit/hyperactivity disorder: a randomized-controlled trial. European child & adolescent psychiatry, 33(5), 1503–1516.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter