Je eet met je ogen

16 Oct, 2024

Beslissingen rond voedselkeuzes worden sterk beïnvloed door de manier waarop voedsel gepresenteerd wordt. Recent onderzoek benadrukt nogmaals dat we eten met onze ogen. Maar hoe kunnen we deze kennis nu toepassen in de praktijk?

De oorspronkelijke studie onderzocht de verschillen tussen twee manieren waarop voedsel gepresenteerd werd, als afbeeldingen (zoals een appel) of in termen van gezondheids- en smaakpercentages (bijv. 90% gezond en 20% smakelijk). Uit de resultaten bleek dat deelnemers sneller ongezonde keuzes maakten en meer impulsieve beslissingen namen wanneer voedsel als afbeelding werd getoond. Het expliciet tonen van gezondheids- en smaakinformatie leverde significant meer gezonde keuzes op.

Zorgverleners kunnen deze kennis toepassen in hun praktijk om cliënten te helpen bewuster en gezonder te eten. Impulsieve beslissingen worden vaak aangestuurd door visuele aantrekkelijkheid. Bewustwording van deze onbewuste neiging kan de cliënt helpen om deze impulsiviteit te onderdrukken. Cliënten kunnen leren om een moment van pauze in te lassen voordat ze voedsel kiezen, waardoor impulsiviteit verminderd wordt. Dit kan ondersteund worden door technieken als mindfulness, wat helpt om bewust te kiezen en niet puur op visuele of onmiddellijke impulsen te reageren. Aangezien visuele aandacht een belangrijke rol speelt, kan een therapeut technieken aanleren die de aandacht van cliënten richten op gezondere voedselopties. Dit kan bijvoorbeeld door afbeeldingen van gezonde voedselkeuzes op te nemen in een voedingsadvies. Verder kunnen therapeuten cliënten helpen om hun omgeving zodanig aan te passen dat gezonde keuzes visueel aantrekkelijker en gemakkelijker toegankelijk zijn. Het gebruik van visueel aantrekkelijke afbeeldingen van gezond voedsel of het plaatsen van gezonde snacks op plaatsen waar de cliënt zoekt als hij/zij honger heeft, kan hierbij helpen.

Tot slot kunnen therapeuten hun cliënten helpen om gezond gedrag te versterken door gewoontes te creëren die minder afhankelijk zijn van directe verleidingen. Dit kan door cliënten aan te moedigen gezonde eetdoelen op te stellen en een strategie te ontwikkelen waarin voedselkeuzes worden gepland in plaats van impulsief genomen.

Bronvermelding:
Senftleben U, et al. You Eat with Your Eyes: Framing of Food Choice Options Affects Decision Conflict and Visual Attention in Food Choice Task. Nutrients 2024;16(19):3343.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter