Kruiden voor behoud cognitie na beroerte

02 Apr, 2025

Jaarlijks krijgen ruim 18.000 Belgen en zo'n 40.000 Nederlanders een beroerte. Na een beroerte is herstel van cognitie en kwaliteit van leven prioriteit. Verschillende medicinale plantextracten hebben invloed op cognitieve vermogens. Chinese onderzoekers bestudeerden de effecten van negen verschillende planten(stoffen): Ginkgo biloba, Ginsenosides, Berberine, sint-janskruid, Resveratrol, Gastrodin, Crocus sativus L., Moringa oleifera en Panax Notoginseng Saponins.

In de systematische review werden 48 geschikte gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken opgenomen, met in totaal 6599 patiënten. Cognitie en kwaliteit van leven werden gemeten met de National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS), een schaal die de ernst van de beroertesymptomen meet, de Modified Rankin Scale (mRS), een schaal die iets zegt over de mate van handicap na de beroerte, de Activities of Daily Living Scale (ADLs), de Barthel Index (BI), beide schalen zeggen iets over de mate van functionele afhankelijkheid na de beroerte, de Montreal Cognitive Assessment (MOCA) en de Mini-Mental State Examination (MMSE). De MOCA en MMSE meten cognitief functioneren.

De effectiviteit van de behandelingen werd gerangschikt op basis van waarschijnlijkheidswaarden, afgeleid van de Surface Under the Cumulative Ranking Curve (SUCRA). In deze meta-analyse worden meerdere behandelingen tegelijkertijd vergeleken. De SUCRA-waarde helpt om deze behandelingen te rangschikken zonder dat directe vergelijkingen tussen alle behandelingen nodig zijn. Een behandeling met een SUCRA-waarde van bijvoorbeeld negentig procent wordt beschouwd als effectiever dan een behandeling met een SUCRA-waarde van zestig procent.

Sint-janskruidextract was het meest effectief in het verlagen van de NIHSS-score voor cognitief functioneren (SUCRA: 71,2%). Berberine was het meest effectief in het verlagen van de mRS-score (SUCRA: 84,1%). Sint-janskruidextract had de hoogste effectiviteit in het verbeteren van dagelijks functioneren (SUCRA: 99,1%). Ginsenosiden waren het meest effectief in het verbeteren van de Barthel Index (SUCRA: 74,7%), de MMSE-score (SUCRA: 93%) en de MOCA-score (SUCRA: 79,7%).

Deze resultaten suggereren dat Ginkgo biloba, Berberine en sint-janskruid de cognitieve functies en kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren en voordelen kunnen bieden bij de revalidatie van beroertepatiënten.

Bronvermelding:
Li, J., Jin, J., Cheng, Y., Zhang, Y., Wang, X., Chen, Y., Wang, C., Tang, W., & Zhang, N. (2025). Systematic Review and Network Meta-Analysis of the Effects of Plant Extracts on Cognitive Function and Quality of Life in Stroke Patients. Phytotherapy Research.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter