LUMC doet onderzoek naar biologische klok en diabetes
09 Apr, 2021
Een consortium van Nederlandse en Canadese onderzoekers gaat onderzoek doen naar het effect van leefstijlveranderingen op het herstel van het dag- en nachtritme bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. De resultaten van het onderzoek kunnen mogelijk gebruikt worden om het risico op diabetes te verkleinen met vroege leefstijlinterventies.
De biologische klok lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Zo hebben mensen die in ploegendiensten werken een hoger risico op het ontstaan van de ziekte. Het leven in een 24-uurs economie en eten, drinken en blootstelling aan licht op momenten dat we eigenlijk behoren te slapen, kan de biologische klok verstoren.
Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een verstoord dag-nachtritme hebben. Dit nieuwe onderzoek moet uitwijzen of het functioneren van de klok hersteld kan worden met leefstijlinterventies waardoor de ontwikkeling van diabetes voorkomen wordt. Het LUMC zal zich richten op de effecten van het tijdstip van bewegen en voedingsinname op spier- en vetweefsel en het afweersysteem. Factoren zoals slaap en licht zullen daarbij tevens meegenomen worden.
Aan het internationale onderzoek genaamd TIMED (The right timing to prevent type 2 diabetes) nemen naast het LUMC ook de universitaire medische centra in Maastricht, Amsterdam en Wageningen deel. De subsidie voor het onderzoek is verstrekt door het Diabetes Fonds, ZonMw, Health-Holland en het Canadese Instituut voor Gezondheidsonderzoek (CIHR).
Bronvermelding:
LUMC. Grote subsidie voor onderzoek naar preventie diabetes type 2, 25 maart 2021.