Mariadistel voor de lever

26 Jul, 2016

Het vaktijdschrift voor fytotherapeuten Clinical Phytoscience –The International Journal of Phytomedicine and Phytotherapy-publiceerde in januari een overzicht van de werking van mariadistel (Carduus marianus, Sylibum marianum) bij leveraandoeningen (Hellerbrand et al., 2017).

De op dit moment gebruikte gestandaardiseerde mariadistelextracten zijn gemaakt van de vruchten die 30-65% silymarine als werkzame stof bevatten. Silymarine is een complex mengsel van polyfenolverbindingen, waaronder zeven nauwverwante flavonolignanen, d.w.z. silibin A, silibin B, isosilibin A, isosilibin B, silichristin, isosilichristin, silidianin en de flavonoïde taxifolin, de meest effectieve antioxidant van deze verbindingen. Silymarine toegediend per os is een vaak toegepaste therapie voor verschillende leveraandoeningen. Silymarine is door het classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie (ATC) geclassificeerd als lever therapie (A05BA03). Goedgekeurde indicaties zijn toxische en inflammatoire leverziekten, ofschoon bij lage doseringen het ook voor dyspepsie aanbevolen is.

Silymarin blijkt van groot belang bij de behandeling van leververvetting en insulineresistentie omdat het ontstekingen in de lever remt (Guo, Wang, Wang, & Zhu, 2016). Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is in opkomst als een van de grootste problemen voor de volksgezondheid en NAFLD geldt vandaag als de meest voorkomende leverziekte wereldwijd. Een groot deel van de patiënten met NAFLD heeft metabool syndroom als comorbiditeit met symptomen zoals zwaarlijvigheid, dyslipidemia en insulineresistentie. Deze patiënten hebben een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen. In Europa is de geschatte prevalentie van NAFLD 30% onder de algemene bevolking (inclusief zwaarlijvige kinderen) en tot 70% bij mensen met diabetes type 2. Reviewers concluderen dat voor de behandeling van NAFLD een belangrijke rol voor mariadistel is weggelegd.

Bron:
Guo, Y., Wang, S., Wang, Y., & Zhu, T. (2016). Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice. Pharmaceutical Biology, 1–6. doi:10.1080/13880209.2016.1199042

Hellerbrand, C., Schattenberg, J. M., Peterburs, P., Lechner, A., Brignoli, R., Anthony, K., … Cuesta, F. S. de la. (2017). The potential of silymarin for the treatment of hepatic disorders. Clinical Phytoscience, 2(1), 7. doi:10.1186/s40816-016-0019-2

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter