Medicinale cannabis bij kankerpijn
15 Jun, 2023
Bij 10 tot 15% van de mensen met kankerpijn werken opiaten onvoldoende en is er nood aan het inzetten van alternatieve pijnstilling. In deze zoektocht naar alternatieven past een initiatief van Duitse, Britse en Noorse arts-onderzoekers wat heeft geleid tot een zeer zorgvuldige en grondig uitgevoerde Cochrane systematic review. Hierin werd de werking van medicijnen op basis van cannabis en medicinale cannabis voor volwassenen met kankerpijn onderzocht.
Onderzoekers selecteerden dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT) van medicinale cannabis, geneesmiddelen op basis van planten en synthetische cannabis tegen placebo of een andere actieve behandeling voor kankerpijn bij volwassenen, met een willekeurige behandelingsduur en ten minste 10 deelnemers per behandelingsarm.
Ze vonden 14 studies met in totaal 1823 deelnemers. Een opvallend gegeven is dat zij geen enkele studie vonden die werd uitgevoerd met de plant cannabis.
Ze vonden bewijs met een matige zekerheid dat oromucosale nabiximolen en THC niet effectief zijn bij het verlichten van matig tot ernstige opioïd refractaire kankerpijn. Bovendien vonden ze bewijs met een lage zekerheid dat nabilon niet effectief is bij het verminderen van pijn geassocieerd met (radio-)chemotherapie bij mensen met hoofd-halskanker en niet-kleincellige longkanker. Ook zijn er aanwijzingen met lage zekerheid dat een enkelvoudige dosis synthetische THC-analogen niet superieur is aan een enkelvoudige lage dosis morfine-equivalent bij het verminderen van matige tot ernstige kankerpijn. Ze vonden beperkt bewijs van lage zekerheid dat CBD geen waarde toevoegt aan specialistische palliatieve zorg op zichzelf bij het verminderen van pijn bij mensen met gevorderde kanker.
De gehele publicatie is open access en dus gratis in te zien.
Bronvermelding:
Häuser, W., et al. (2023). Cannabis-based medicines and medical cannabis for adults with cancer pain. The Cochrane database of systematic reviews, 6, CD014915.