Hang naar alcohol stuwt incidentie van GI-kanker omhoog
18 Jul, 2017
Er is noodzaak voor een radicale verandering in de houding van de Europeaan als het om alcohol gaat. Europa stevent namelijk af op een drastische toename in het aantal aan alcoholgebruik gerelateerde kankers. Het is zaak dat beleidsmakers in de volksgezondheid iets doen aan de huidige cultuur rondom alcoholgebruik. Het dagelijks drankgebruik in sommige Europese regio’s blijkt de hoogste ter wereld te zijn, volgens een nieuw rapport van de United European Gastroenterology (Alcohol and Digestive Cancers across Europe: Time for Change, 2017).
Met een gemiddelde alcoholconsumptie van 2 glazen per dag, lopen volwassen Europeanen een 21% hogere kans op oesofagiale en dikke -darm kanker en een verhoogd risico op kanker van de pancreas, lever en maag. De carcinogeniteit van alcohol wordt onder meer veroorzaakt door het giftige acetaldehyde, een stofwisselingsproduct van ethanol. Negen van de tien Europeanen is zich niet bewust van de samenhang tussen alcoholgebruik en het verhoogde risico op kanker.
Meer dan een vijfde van de Europese bevolking van 15 jaar en ouder drinkt een keer per week heel veel (meer dan vijf glazen per dag). Niet één Europees land haalt het brevet ’lichte alcoholconsumptie’, wat betekent dat er gemiddeld een drankje per dag gebruikt zou worden. Een gemiddeld gebruik werd gedefinieerd als een tot vier glazen per dag.
Nederland doet het naar verhouding nog niet zo slecht; ze behoort tot de vier Europese landen waar gemiddeld het minst gedronken wordt: namelijk 8 liter pure alcohol per persoon per jaar. In België ligt het alcoholgebruik daarentegen beduidend hoger, namelijk 13,5 liter. Het staat hiermee op de plek van het zes na hoogste gebruik in Europa. In Litouwen is het alcoholgebruik met gemiddeld 18 liter per volwassene het hoogst.
Het hele rapport is hier in te zien.
Bron:
Alcohol and Digestive Cancers across Europe: Time for Change. (2017). Berlin.