Iedereen zijn bloedsuikerspiegel reageert verschillend
03 Nov, 2016
Als u in het weekend met familie, vrienden of gezin uitgebreid gaat tafelen, kunt u veel leren over het verschil in metabole respons tussen uw tafelgenoten. Tante Sue’s bloedsuikerspiegel kan vreemd genoeg meer stijgen van volkoren brood dan van het appeltaarttoetje. Daar waar uw bloedsuikerspiegel vrijwel niet stijgt van aardappelpuree, kan de bloedsuikerspiegel van ome Kees wellicht torenhoog worden door het eten van dezelfde aardappelpuree. Terwijl tante Sue’s bloedsuikerspiegel precies het tegenovergestelde reageert als die van ome Kees.
Uit onderzoek gepubliceerd door het Weizmann Instituut in het tijdschrift Cell, blijkt dat mensen zeer verschillend reageren op dezelfde voedingsmiddelen. De auteurs van de studie zijn van mening dat de redenen voor deze variatie in reacties terug te voeren is op verschillen in gezondheidstoestand, verschillen in leefstijl en onderlinge verschillen in het darmmicrobioom (Zeevi et al., 2015).
De ‘eettafel’ van het Weizmann Instituut bestond uit een cohort van meer dan 800 gezonde en prediabetische individuen, en maakte deel uit van een onderzoeksprogramma naar gepersonaliseerde voeding en metabole reactie. Bloedsuiker werd gedurende een week voortdurend gecontroleerd, terwijl personen een op glucose en glycemische index gestandaardiseerde maaltijd gebruikten. Tijdens de studie werd bovendien antropometrie, lichaamsbeweging, leefstijl, evenals de functie en samenstelling van een ieder zijn darmmicrobioom gemeten.
Segal en Elinav vonden opvallend verschillende bloedsuikerreacties op precies hetzelfde voedsel. Bijvoorbeeld bij 445 deelnemers steeg bloedsuikerspiegel sterk na het eten van bananen, maar niet na het eten van chocoladekoekjes ( beide met dezelfde calorieën). Het tegenovergesteld trad op bij de andere 644 deelnemers. ‘Ons doel in deze studie was om de factoren te vinden die ten grondslag liggen aan gepersonaliseerde bloedglucose reacties op voedsel. We gebruikten die informatie om persoonlijke voedingsaanbevelingen te ontwikkelen. Het model (of algoritme) voor het ontwikkelen van deze persoonlijke voedingsdiëten testten ze vervolgens uit in een groep van 100 vrijwilligers (zie figuur).
Concluderend stelden onderzoekers:
1. Levensstijl telt mee. Hetzelfde voedsel beïnvloedt de bloedsuikerspiegel verschillend bij dezelfde persoon, afhankelijk van bijvoorbeeld beweging of slaap
2. Op basis van het door onderzoekers opgestelde persoonlijke dieet waren sommige voedingsmiddelen slecht voor de een en juist goed voor de ander
3. Binnen een week na het inzetten van een persoonlijke voeding reageerde de bloedsuikerspiegel gunstig
4. De op het individu afgestemde gunstige diëten weerspiegelden een consistente verandering in de darmmicrobioomsamenstelling.
Het hele artikel is in te zien via www.cell.com
Meer informatie is te vinden via www.personalnutrition.org
Bron:
Zeevi, D., Korem, T., Zmora, N., Israeli, D., Rothschild, D., Weinberger, A., . . . Segal, E. (2015). Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell, 163(5), 1079-1094. doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001