Nobelprijs geneeskunde voor onderzoek naar biologische klok
10 Oct, 2017
Wat is de invloed van je bioritme als het om spijsvertering gaat. Is de resorptie van vitamine C afhankelijk van je bioritme? Geneesmiddelonderzoek focust zich al enkele jaren op de invloed van het circadiaanse ritme en de farmakinetiek van medicijnen. Als het om voeding gaat is het helaas nog niet zover.
Maar er is kans op verandering daarin. De Nobelprijs voor de geneeskunde valt dit jaar toe aan de biologische klok. Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young winnen de beroemde wetenschappelijke onderscheiding voor hun ontrafeling van het moleculaire mechanisme achter het ritme waarmee we waken en slapen. De biologische klok regelt talloze processen die in golven verlopen, mee op het ritme van dag en nacht: uiteenlopend van lichaamstemperatuur, bloeddruk en de hormoonafgifte tot de alertheid en het slaap-waakritme, zo meldt de Volkskrant in haar persbericht.
De drie Amerikanen ontdekten het eerste cruciale gen dat het ritme van cellen regelt. Het gaat om een gen dat cellen ertoe aanzet om een eiwit te maken dat gedurende de nacht opstapelt en overdag afbreekt. Ze ontrafelden het klokmechaniek verder. De ontdekking van het fundamentele werkingsmechanisme van het bioritme maakt de weg vrij voor onderzoek naar de invloed van ons bioritme op de resorptie van voedingsstoffen.
Lees hier het volledige rapport van de Nobelprijs organisatie.
In VNGK 6/2014 en VNGK 5/2013 zijn eerder artikelen verschenen over het Circadiaanse ritme.
Bron:
www.volkskrant.nl