Ritme van de ademhaling is van invloed op geheugen en angst
24 Apr, 2017
Een nieuwe publicatie in het Journal of Neuroscience meldt dat het ritme van je ademhaling van invloed is op hersenactiviteit. Deze hersenactiviteit betreft het verbeteren van het op kunnen halen van herinneringen en het bevorderen van ons gevoelsmatige beoordelingsvermogen.
Wetenschappers van het Amerikaanse Northwestern Medicine ontdekten voor het eerst dat het ademhalingsritme elektrische activiteit in de hersenen creëert die intuïtie en het geheugen versterken. Bij de effecten van de ademhaling op het gedrag is het bepalend of je in- of uitademt en of je door de neus of de mond ademt. Ademhalen gaat dus niet alleen om zuurstof opnemen, het is nu bovendien verbonden met hersenfunctie en gedrag.
In de studie konden individuen een angstig gezicht sneller identificeren als ze het gezicht zagen terwijl zij inademden in vergelijking met het uitademen. Personen hadden ook meer kans om een object te onthouden als ze het op de geïnhaleerde adem dan op de uitgeademde aantroffen. Het effect verdween bij een ademhaling door de mond.
‘Een van de belangrijkste bevindingen in deze studie is, dat er een dramatisch verschil in hersenactiviteit in de amygdala en hippocampus tijdens inademing in vergelijking met de uitademing,’ zei hoofdauteur Christina Zelano. ‘Wanneer je inademt, stimuleer je neuronen in de olfactorische cortex, de amygdala en de hippocampus, overal in het limbisch systeem’ (Zelano et al., 2016).
De resultaten impliceren dat een snelle ademhaling voordeel kan bieden wanneer iemand zich in een gevaarlijke situatie bevindt. ‘Als je in paniek bent, versneld je ademhalingsritme,’ beschrijft onderzoeker Zelano. ‘Daardoor zul je verhoudingsgewijs meer tijd inademen dan in een rustige toestand. Dus, de aangeboren reactie van ons lichaam op angst te reageren met snellere ademhaling heeft een positief effect op hersenfunctie en resulteert in snellere responstijden bij gevaarlijke prikkels in de omgeving.’
Een ander inzicht uit het onderzoek gaat over het basismechanismen van meditatie of gerichte ademhaling. ‘Als je inademt, synchroniseer je in zekere zin hersenoscillaties met het limbische netwerk,’ merkt Zelano op.
Bron:
– Zelano, C., Jiang, H., Zhou, G., Arora, N., Schuele, S., Rosenow, J., & Gottfried, J. A. (2016). Nasal Respiration Entrains Human Limbic Oscillations and Modulates Cognitive Function. Journal of Neuroscience, 36(49).