SMILES-voeding bij depressie

24 Apr, 2017

SMILES-voeding, dat is een Mediterrane, op vis en groene groenten gebaseerde voeding, verbetert de stemming van mensen met een depressie. En het effect is groot. Daar waar je normaal gesproken met tricyclische antidepressiva acht mensen zou moeten behandelen om 1 persoon te genezen, zou je met deze SMILES voeding vier mensen moeten behandelen om 1 persoon helemaal te genezen. Dit blijkt uit de resultaten van de allereerste gerandomiseerde klinische studie naar de invloed van voeding op depressie gepubliceerd in BMC Medicine. Eerder toonde dezelfde onderzoeksgroep al aan dat voeding de grootste bijdrage SMILES staat voor ‘Supporting Modification of Lifestyle in Lower Emotional States’.

Australische onderzoekers Felicia Jacka en Michael Berk van de Deakin Universiteit randomiseerden 67 volwassen patiënten met een milde tot ernstige depressie over twee groepen. Een groep ontving voeding voor depressie, de andere groep ontving counseling. De groep van het SMILES-depressiedieet werd in zeven sessies, die ieder een uur duurden, begeleid hun eetgewoontes te veranderen naar een op Mediterrane principes gestoelde voeding. De parallelle controlegroep ontving in vergelijkbare sessies sociale steun in de vorm van groepswerk. Het onderzoek duurde 12 weken.

In de SMILES- voedingssessies werden deelnemers gevraagd en geholpen vooral de consumptie van twaalf specifieke voedingcategorieën te verhogen. Dit waren volkoren granen, fruit, groente, noten, peulvruchten, vis en zeevruchten, mager vlees en kip. Onraden werd het gebruik van geraffineerde en bewerkte voeding. Het verloop van de depressie werd gemeten via MADRS vragenlijsten. Deze Montgomery Asberg Depression Rating Scale (MADRS) is de meest gebruikte schaal in de psychiatrie om de ernst en het beloop van een depressie vast te leggen. Een score hoger dan 20 (van de 60) duidt op lichte depressiviteit en een score hoger dan 30 (van de 60) op ernstige depressiviteit.

Na 12 weken bleek de voedingsgroep zich beter te voelen dan de sociale steun groep, het gemeten verschil was gemiddeld 7.1 MADRSpunten. Onderzoekers berekenden dat voor ieder 10% betere trouw aan de SMILES-voedingsrichtlijnen, er een 2.2 punten verbetering te verwachten zou zijn.

Nutritionele psychiatrie kent als vakgebied een brede belangstelling. In Nederland is ondermeer het MOODFOODproject aan de VU te Amsterdam gaande, waarin onderzoek naar voeding en depressie plaatsvindt. Voedingsinterventie past men echter ook al toe in de praktijk. Het Nederlandse Centrum voor Integrale psychiatrie Lentis focust in de begeleiding van mensen met psychiatrische klachten op het verbeteren van leefstijl. Gezonde voeding is daar een van de pijlers. Op het onlangs gehouden Congres voor de Integrale Psychiatrie meldde psychiater en grondlegger Rogier Hoenders de uitbreiding van integrale psychiatrische zorg met twee nieuwe Nederlandse centra. Bovendien passen zeven vrijgevestigde psychiaters inmiddels deze specialisatie in de geestelijke gezondheidszorg toe.

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
– Jacka FN, O’Neil A, Opie R, et al. A randomized controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ Trial). BMC Medicine. 2017;15:23.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter