Vitamine C aanvullende behandeloptie bij pijn

12 Sep, 2017

Dr. Anita Carr is hoofdonderzoeker van de Universiteit van Christchurch in Nieuw Zeeland en een van de toonaangevende deskundigen op het gebied van vitamine C. Haar werk spitst zich toe op de biologische beschikbaarheid van vitamine C en op de rol van vitamine C in de preventie en behandeling van chronische ziekten, kanker en ernstige infecties.

In haar nieuwste review diept ze de betekenis van vitamine C als aanvullende therapie bij pijn patiënten in het ziekenhuis uit. Ze beschrijft de wijze waarop deze pijnstilling door vitamine C tot stand kan komen. Vitamine C stilt de pijn omdat ze cofactor is bij de aanmaak van dopamine en norepinefrine, niet omdat ze oxidatieve stress bestrijdt. Het is bekend dat scheurbuik pijn aan het bewegingsapparaat veroorzaakt vanwege onderhuidse bloedingen.

Uit de studie blijkt dat ziekenhuispatiënten deficiënt zijn in vitamine C (< 50 micromol/L). Trauma, infectie en chirurgie verhogen immers de behoefte aan vitamine C. Door vitamine C als supplement aan te bieden hebben deze patiënten minder behoefte aan opiaat-pijnstilling (bijvoorbeeld morfine). Dit lijkt vooral op te gaan bij acute pijn die postoperatief of bij metastasering van tumoren ontstaat.

Vitamine C kent een halfwaardetijd van 2 uur en wordt snel door de nieren uitgescheiden. Niveaus vitamine C hoger dan 80 micromol/L worden vrijwel niet bereikt via supplementen. Hoge doses vitamine C dienen verspreid over de dag- met tussenpozen van twee uur- ingenomen te worden om optimaal haar werking te kunnen blijven uitoefenen (Carr 2017).

Het hele artikel is leesbaar via www.translational-medicine.biomedcentral.com

Bron:
Carr AC & McCall C; ‘The role of Vitamin C in the treatment of pain: new insights’: J Transl Med 2017; 15:77.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter