Voeding met lage glycemische index profylaxe voor migraine

27 Feb, 2018

Voeding met een lage glycemische index kan een effectieve behandelwijze zijn om de ernst en frequentie van migraineaanvallen te verminderen, zo blijkt uit onderzoek van Turkse neurologen van het Kocaeli Derince Training and Research Hospital. Patiënten met migraine (n=350, gemiddelde leeftijd 35 jaar, 5% man, 95% vrouw, classificatie migraine zonder aura) werden verdeeld over een groep die gedurende drie maanden voeding met een lage glycemische index gebruikte en een groep die standaardzorg (medicatie) ontving. Toegestane geneesmiddelen in de medicatiegroep waren propranolol, amitriptyline, flunarizine en topiramaat. Deelnemers in de voedingsgroep ontvingen van een voedingskundige een lijst met voedingsmiddelen met lage resp. hoge glycemische index. De lijst van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index bestond onder meer uit brood, toast, gebak, rijst, pasta, aardappel, mais, suiker, chocolade, jam, watermeloen, frisdrank, melkpoeder en snoepgoed. Alle deelnemers aan de studie werden gestimuleerd een gezonde leefstijl aan te houden.

De frequentie en de ernst van de aanvallen werd gemeten bij aanvang, na een maand en na drie maanden behandeling. Na een maand nam de frequentie van de migraineaanvallen in beide groepen significant af, terwijl de mate van pijn afnam in de medicatiegroep, maar niet in de voedingsgroep. Na drie maanden nam ook in de voedingsgroep de pijnintensiteit af, om op hetzelfde niveau als in de medicatiegroep te eindigen. Een voeding met een lage glycemische index bleek even effectief als standaardmedicatie in het verminderen van de ernst en de frequentie van migraine (Evcili, Utku, Öğün, & Özdemir, 2018).

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Evcili, G., Utku, U., Öğün, M. N., & Özdemir, G. (2018). Early and long period follow-up results of low glycemic index diet for migraine prophylaxis. Agri : Agri (Algoloji) Dernegi’nin Yayin Organidir = The Journal of the Turkish Society of Algology, 30(1), 8–11.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter