Cliëntbegeleiding: naar ander gedrag

11 Aug, 2017

Door: Annemieke Meijler

Wat is nodig om de cliënt met MetS te begeleiden naar structurele voedings- en gedragsverandering? Naast kennis en wilskracht is mijns inziens vooral de verbinding met eigen lichaam en gevoelens van belang. Het zenuwstelsel speelt hierbij een centrale rol.

Ons zenuwstelsel bepaalt in hoeverre we ons veilig voelen of stress ervaren. Prof. Porges geeft helder aan hoe ons zenuwstelsel is geëvolueerd: naast oude overlevingscircuits hebben zich nieuwere circuits ontwikkeld.1 (figuur 1). Tijdens stress schakelt ons zenuwstelsel vrijwel direct over op de oude overlevingscircuits, ongeacht de mate van stress. Dit gaat ten koste van intuïtie, lichaamsbesef en bijvoorbeeld sociale interactie. Functionerend vanuit overlevingsmechanismen vermindert direct de activiteit van de organen onder het diafragma.1 Volgens prof. Porges staat het zenuwstelsel van vrijwel iedere westerse volwassene in de ‘gevaar’-stand, zeker diegenen die een chronische aandoening hebben.

Lees het gehele artikel op pagina 27 in OrthoFyto 4/17 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding:
  1. Interview met Prof. S. Porges betreffende evolutie zenuwstelsel (polyvagale theorie): www.youtube.com en www.youtube.com
  2. Meininger T, Davidse J. Een koelkast vol familie. ISBN: 9789460150845;
  3. Levine, P. De tijger ontwaakt. ISBN: 9789069637549;
  4. Tension and trauma Releasing Exercises (TRE): o.a. tre-nl.blogspot.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter