Voedingsuitdagingen bij ADHD en autisme
29 May, 2024
Door Jeroen de Haas, met medewerking van Mathilde Serné, kinderdiëtiste
Voor kinderen met ADHD en/of autisme kan het dagelijks eten een enorme uitdaging zijn. De gevoeligheid voor prikkels, gedragsproblemen en problemen met executieve functies spelen allemaal een rol in de eetproblemen van deze kinderen. Bovendien hebben ze vaak te maken met andere aandoeningen die het nog moeilijker maken om een gezond voedingspatroon te volgen. Deze regulatieproblemen kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor hun groei en ontwikkeling. Daarom is het van groot belang dat er gewerkt wordt aan oplossingen en dat er begrip en erkenning is voor de uitdagingen die deze kinderen ervaren.
Eten lijkt voor sommige kinderen met ADHD en/of autisme een dagelijkse strijd te zijn en dat kan zorgen voor grote uitdagingen voor henzelf en hun verzorgers. Een van de belangrijkste factoren die deze strijd teweegbrengen, is de overgevoelig voor bepaalde texturen, smaken of geuren, waardoor ze bepaalde voedingsmiddelen mijden. Ze kunnen bijvoorbeeld extreem gevoelig zijn voor bepaalde geuren van voeding en dan misselijk worden. Of het kan zijn dat een kind alleen voeding wil eten die groen van kleur is en de rest laat staan. Het lijkt alsof de smaakpapillen van deze kinderen een eigen agenda hebben en alleen bepaalde puzzelstukjes accepteren.
Daarnaast kunnen gedragsproblemen het eetproces bemoeilijken. Denk aan ongeduld, impulsiviteit en moeite met het beheersen van emoties. Maaltijden verworden dan al snel tot een strijd aan tafel. Ook kunnen problemen met executieve functies, zoals plannen, organiseren en het aangaan van taken, een rol spelen in de eetproblemen. Vaak ervaren deze kinderen bovendien andere aandoeningen (comorbiditeit), zoals gastro-intestinale problemen. In een studie van Prosperi et al blijkt dat meer dan 40% van de kinderen met autisme tenminste een symptoom heeft op het gebied van maag- en darmklachten en/of voedselselectiviteit.1 Deze aandoeningen zorgen weer voor nieuwe uitdagingen waardoor de complete puzzel van gezonde voeding nog moeilijker te leggen is. Op de lange termijn kan dit weer ernstige gevolgen hebben voor groei en ontwikkeling, zowel lichamelijk als cognitief.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in OrthoFyto 3/24.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Prosperi M, et al. Behavioral Phenotype of ASD Preschoolers with Gastrointestinal Symptoms or Food Selectivity. J Autism Dev Disord. 2017;47(11):3574-3588.
2. Ghoreishy SM, et al. Zinc status in attention-deficit/hyperactivity disorder: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Sci Rep. 2021;11(1):14612.
3. do Nascimento P, et al. Zinc Status and Autism Spectrum Disorder in Children and Adolescents: A Systematic Review. Nutrients. 2023;15(16):3663.
4. Gunes S, et al. Iron deficiency parameters in autism spectrum disorder: clinical correlates and associated factors. Ital J Pediatr. 2017;43(1):86.
5. Lahat E, et al. Iron deficiency in children with attention deficit hyperactivity disorder. Isr Med Assoc J. 2011 Sep;13(9):530-3.
6. Baraskewich J, et al. Feeding and eating problems in children and adolescents with autism: A scoping review. Autism. 2021;25(6):1505-1519.
7. Villa FM, et al. ADHD and eating disorders in childhood and adolescence: An updated minireview. J Affect Disord. 2023 Jan 15;321:265-271.