Leefstijlbegeleiding

03 Dec, 2018

Door: Christel Stevens

In iedere opleiding complementaire zorgverlening wordt gesproken over het belang van voeding en leefstijl, ons bioritme, de noodzaak van een holistische aanpak. Dit wordt door de opleiding heen wel wat aangeraakt en benoemd als iets evidents dat iedereen weet. Maar slechts weinigen brengen het dagelijks in praktijk. Waarom? Doen wij zorgverleners het met onze al zo drukke agenda zelf beter? Kun je als overwerkte zorgverlener wel iemand coachen naar duurzame gedragsverandering?

Een therapie bestaat vaak uit een advies van veel voedingssupplementen en in vijf minuten tijd vertellen we dan ook dat men goed moet slapen, gluten- en zuivelvrij eten en geen suiker meer eten. Ondertussen zijn de fabrikanten van voedingsmiddelen hierop gesprongen en zie je dat bijna alle glutenvrije producten zeer hoog in glykemische index zijn. En veel mensen verwarren zuivelvrij met lactosevrij, terwijl de meeste mensen juist moeite hebben met caseïne. Als ze dan jarenlang alle voedingsmiddelen niet meer eten waar ze intolerant voor zijn, weet je zeker dat ze er binnen drie tot vijf jaar nog eens heel wat extra intoleranties bij hebben.

Mensen worden hier moedeloos van en haken volledig af. Daarom kun je beter aan de slag gaan met de betekenis van het woord intolerant. Er is iets dat niet meer getolereerd wordt. Wat tolereer je niet meer? Die tomaten en dat brood dat je als klein kindje at aan een tafel waar altijd gespannen mensen zaten, óf de spanningen zelf? Als kind hou je onvoorwaardelijk van je ouders, de kans is zeer groot dat je limbisch brein in je langetermijngeheugen een koppeling gemaakt heeft met tomaat, brood en stress, om een voorbeeld te geven. Dus op mentaal en emotioneel niveau dient stress, de oorzaak van de stressreactie, aangepakt te worden.

Dan krijg je mensen die ontgoocheld zijn in de complementaire gezondheidszorg en opnieuw alles gaan eten wat ze tevoren aten. Vaak krijgen mensen een therapie die handenvol geld kost. De ontgoocheling is terecht. Terwijl we allemaal weten dat goede voeding, herstel van bioritme en leefstijl de cruciale factoren zijn tegen de expressie van de vele ziekten en klachten. De verzuchting van vele collega’s, mijn eigen ervaring en mijn cliënten hebben me geïnspireerd om oplossingen te blijven zoeken.

www.3-isone.com www.skribis.be Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in OrthoFyto 6/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter