Vitamine- en mineraalverbinding bepalend voor werkzaamheid

30 Jan, 2018

Door: Theo van Rooij

In OrthoFyto 6|17 gaf Theo van Rooij inzicht in de kwaliteitseisen voor een goed voedingssupplement. Naast de kwaliteit van de actieve en andere stoffen in het supplement is uiteraard ook de werkzaamheid ervan van belang. In dat kader komt in dit tweede deel de aanbevolen dagdosis en de opneembaarheid van de actieve stoffen aan bod.

Veel grondstoffen voor supplementen zijn pure actieve stoffen; soms zijn ze ook synthetisch, dus chemisch bereid. Dat laatste hoeft in het algemeen niets af te doen aan de veiligheid en werkzaamheid. Anderzijds is het wel zo dat een natuurlijke matrix (de nutriënten zijn dan toegevoegd aan een natuurlijke voedingsbodem van een micro-organisme of plant waar vervolgens een concentraat van wordt gemaakt) veel meer overeenkomt met de matrix van stoffen in onze voeding en ons lichaam. In dat opzicht kunnen natuurlijke supplementen de voorkeur hebben. In het algemeen zorgt een goede, evenwichtige voeding voor een juiste basisvoorziening van nutriënten. De behandelaar dient de patiënt hier primair op te wijzen en duidelijke aanwijzingen te geven over verbetering van de dagelijkse voeding.

Indien naast de voeding een brede versterking van de nutriëntenstatus nodig is, kunnen de natuurlijke of biologische voedingssupplementen (herkenbaar aan het EU bio-logo) geadviseerd worden. Er zijn echter geen grote onderzoeken die een betere werkzaamheid van deze natuurlijke voedingssupplementen in het lichaam bevestigen. Een natuurlijke matrix kan de opneembaarheid zowel positief als negatief beïnvloeden, een goede producent kan hierover nadere informatie verstrekken. Meestal zijn natuurlijke supplementen duurder en is de maximale dagdosis lager.
Bij een tekort of een hogere behoefte, als op korte termijn een betere bloedwaarde van één of meerdere nutriënten nagestreefd wordt, zijn hoge dagdoses nodig. Soms kan dat ook via de voeding, maar meestal zijn dan supplementen met een hoge dagdosis nodig. Ook is het van belang te weten dat de chemische/zuivere vormen van bijvoorbeeld foliumzuur en vitamine B12 juist weer veel beter opneembaar zijn dan uit voedsel. Daarom is het aanbevolen tijdens de zwangerschap foliumzuur als supplement te adviseren en kunnen ouderen/vegetariërs/veganisten het beste een goede D- en B12-status zekerstellen met supplementen.

www.rivendell.eu Lees het gehele artikel vanaf pagina 32 in OrthoFyto 1/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Meer informatie: Berekening elementair gehalte: www.webqc.org Goede algemene, op wetenschappelijke basis gefundeerde informatie geeft de Amerikaanse supplementen consumentenwebsite Consumerlab. www.consumerlab.com  

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter