Voeding Leeft helpt je van diabetesmedicatie af
06 Apr, 2022
Door Ria Teeuw
Na vijftien jaar gooide bedrijfseconoom Martijn van Beek het roer drastisch om ; hij verliet de voedingsindustrie. Want, zo ontdekte hij, welvaartsziekten hebben alles te maken met een verkeerde leefstijl; de voedingsindustrie draagt bij aan dat probleem. ‘En absoluut niets aan de oplossing.’ Nu is hij directeur van de stichting Voeding Leeft die hij tien jaar geleden met compagnons oprichtte.
‘Wij ontwikkelen leefstijlprogramma’s en -behandelingen die erop gericht zijn de kwaliteit van leven te verbeteren en zorgkosten aantoonbaar te verlagen’, zo vat Van Beek het takenpakket samen. Als belangrijkste voorbeeld noemt hij Keer Diabetes 2 Om, maar daarnaast is er ook een programma-aanbod voor onder andere mensen met multiple sclerose, reumatoïde artritis en kanker. Het werkterrein is dus breed. Bovendien werkt de stichting samen met gezondheidsfondsen, patiëntenverenigingen, verzekeraars en onderzoekspartners. Zoals het Erasmus Medisch Centrum, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze staan in contact met beleidsmakers, zorgverzekeraars, artsen en verpleegkundigen die patiënten naar hen doorverwijzen. Hun belangrijkste doelgroep bestaat uit mensen die baat hebben bij leefstijlverandering.
De programma’s leren patiënten om de regie over hun gezondheid (weer) in eigen hand te nemen. Er wordt gewerkt in groepen die in omvang variëren van zestien tot honderd deelnemers en de aanpak is multidisciplinair. De stichting zet namelijk de expertise van diëtisten, coaches, verpleegkundigen en artsen in. ‘Het gaat altijd over voeding, beweging, slapen, ontspanning en eigenlijk ook zingeving,’ vervolgt Van Beek. ‘Want het leven draait niet alleen om het fysieke, maar ook om het mentale, emotionele en spirituele. Een diabetespatiënt die bijvoorbeeld alleen maar zijn voedingspatroon aanpast en als een gestreste kip door het leven blijft gaan, zal zijn bloedglucose niet onder controle krijgen. Daarbij willen we mensen laten ervaren welke impact het heeft als ze hun leefstijl veranderen; dat ze zich beter gaan voelen en merken dat ze minder medicatie nodig hebben. Dat zal motiveren om de nieuw aangeleerde leefstijl door te zetten.’
www.voedingleeft.nl
www.keerdiabetes2om.nl
www.kidsdoenmijneetexperiment.nl
Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in OrthoFyto 2/22.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
Pot, G. K., Battjes-Fries, M. C., Patijn, O. N., van der Zijl, N., Pijl, H., & Voshol, P. (2020). Lifestyle medicine for type 2 diabetes: practice-based evidence for long-term efficacy of a multicomponent lifestyle intervention (Reverse Diabetes2 Now). BMJ nutrition, prevention & health, 3(2), 188–195.