Antivermoeidheidseffecten ginseng via microbioom
14 Nov, 2024
Ginseng (Panax ginseng) is wereldwijd bekend als een traditioneel Chinees kruidengeneesmiddel dat vaak wordt gebruikt tegen vermoeidheid. Onderzoek heeft aangetoond dat waterextracten van ginseng (WEG) significant kunnen bijdragen aan het verlichten van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid. De actieve bestanddelen in deze extracten, zoals ginsengpolysachariden (GP) en de kleine moleculen ‘ginsenosiden’ (GS), blijken samen te werken om deze effecten te bereiken. Hoe deze delen precies bijdragen aan de antivermoeidheidseffecten was echter nog niet duidelijk. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het darmmicrobioom hierin een rol speelt.
Wetenschappers bekeken de effecten van GP, GS en WEG op vermoeidheidssymptomen na inspanning bij knaagdieren. De resultaten lieten zien dat het totale waterextract van ginseng een sterker antivermoeidheidseffect had dan GP of GS afzonderlijk. De onderzoekers vonden een betere energiehuishouding en een vermindering van oxidatieve stress bij de dieren. Daarnaast reguleerde WEG de darmmicrobiota door het bevorderen van gezonde bacteriesoorten zoals Coprococcus en Collinsella provencensis. Ook verhoogde WEG de productie van secundaire ginsenosiden, galzuren en korteketenvetzuren, die samen vermoeidheidssymptomen verminderden.
Een belangrijk aspect van het onderzoek was de rol van de darmmicrobiota. Door middel van de toepassing van antibiotica en fecale microbiota-transplantatie kon worden aangetoond dat het effect van GP en GS in WEG afhankelijk is van een gezonde darmmicrobiota. Na toediening van antibiotica verdwenen de effecten van WEG bijvoorbeeld, terwijl deze na microbioomtransplantatie met een gezonde flora weer terugkeerden. De aanwezigheid van GP stimuleerde de vorming van bioactieve secundaire ginsenosiden, die dankzij hun interactie met darmbacteriën een antivermoeidheidseffect hebben. Kortom, de synergetische werking van GP en GS in waterextracten van ginseng blijkt via de darmmicrobiota de energiebalans en oxidatieve stress te verbeteren. Naast de belangrijke rol voor het microbioom in de werkzaamheid van ginseng, laat het onderzoek tevens zien dat een waterig totaalextract effectiever is dan de toepassing van losse stoffen die als werkzaam worden beschouwd.
Bronvermelding:
Sun, Z., Zeng, Z., Chen, L. X., Xu, J. D., Zhou, J., Kong, M., ... & Li, S. L. (2024). Integrated anti-fatigue effects of polysaccharides and small molecules coexisting in water extracts of ginseng: gut microbiota-mediated mechanisms. J Ethnopharmacol. 2024 Oct 18;337(Pt 3):118958. Epub ahead of print.