Bietensap bij hoge bloeddruk
04 Feb, 2019
Dat rode bietensap effectief is in het verlagen van de bloeddruk, is al langer bekend. Een recente gepubliceerde systematische review van voedingsonderzoekers van de Universiteit van Bogota te Colombia vatte de elf studies die over dit onderwerp verschenen samen.
Uit hun review blijkt onder meer dat de factoren voedingsstatus, leeftijd, geslacht en initiële bloeddruk mede bepalen hoe groot het effect is van rode bietensap op de bloeddruk (zie figuur). De doseringen bietensap gebruikt in de studies variëren van 70 ml per dag tot aan 500 ml. Rode biet bevat nitraat. Nitraat zet zich via verschillende stappen om in stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is vasoactief en zet het bloedvat aan tot dilatatie, waardoor de bloeddruk daalt. Dit effect is te zien bij gezonde volwassenen, bij mensen met pre-hypertensie en zelfs bij mensen die bloeddrukverlagende geneesmiddelen gebruiken wegens hypertensie. Vermoedelijk bevat de rode biet ook andere, secundaire vasoactieve metabolieten zoals betalaïnen en oxaalzuur die bijdragen aan het bloeddrukverlagende effect.
Bronvermelding
Bonilla Ocampo DA, Paipilla AF, Marín E, Vargas-Molina S, Petro JL, Pérez-Idárraga A Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4). pii: E134. doi: 10.3390/biom8040134.