Bisfenolen in kant-en-klaarmaaltijden

25 Jul, 2024

Door onze leefstijl eten we steeds vaker kant-en-klaarmaaltijden. Deze maaltijden bevatten vaak chemische stoffen zoals bisfenolen, die in plastic en voedselverpakkingen zitten. Conserven zijn een belangrijke bron van bisfenol A (BPA) en deze stof wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten. Vanwege gezondheidsproblemen worden steeds meer producten nu BPA-vrij. Echter, het BPA wordt vervangen door bisfenol S (BPS) en bisfenol F (BPF). Deze brengen ook gezondheidsrisico's met zich mee. Dragen kant-en-klaarmaaltijden bij aan onze bisfenolblootstelling?

Onderzocht werd hoe het eten van kant-en-klaarmaaltijden, ingeblikte maaltijden en verse maaltijden de blootstelling aan bisfenolen (BPA, BPS, BPF) beïnvloedde en wat voor effect dat had op de gezondheid van jongvolwassenen. De onderzoekers keken met name naar de bloeddruk en hartslag. De resultaten laten zien dat kant-en-klaarmaaltijden significant hogere hoeveelheden BPA in de urine veroorzaakten dan ingeblikte of verse maaltijden. Hoewel ook BPS en BPF toenamen na het eten van kant-en-klaarmaaltijden, was dit verschil niet groot genoeg om significant te zijn tussen de groepen. Deze bevindingen suggereren dat het eten van kant-en-klaarmaaltijden, die vaak in plastic verpakt zijn, kan leiden tot een hogere blootstelling aan schadelijke bisfenolen zoals BPA. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan gezondheidsrisico's, zoals hormonale verstoringen en vruchtbaarheidsproblemen. Hogere BPA-niveaus in de urine waren daarnaast gekoppeld aan veranderingen in bloeddruk, met een duidelijke toename in systolische bloeddruk en polsdruk na het eten van kant-en-klaarmaaltijden. De onderzoekers gaven helaas niet aan of dit effect mogelijk te wijten is aan de bisfenol-blootstelling, of dat de aanwezigheid van zout in kant-en-klaarmaaltijden hier ook een rol heeft kunnen spelen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Ekici, M. (2024). Evaluation of Exposure to Bisphenol Analogs through Canned and Ready-to-Eat Meal Consumption and Their Possible Effects on Blood Pressure and Heart Rate. Nutrients, 16(14):2275.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter