Carrageen ongunstig bij inflammatoire darmziekten

01 Jul, 2024

Carrageen kan mogelijk de darmgezondheid beïnvloeden door het veranderen van het microbioom, de immuunrespons en de darmdoorlaatbaarheid. Carrageen is een voedseladditief afkomstig uit roodwieren. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator, stabilisator en geleermiddel en heeft het E-nummer E407 (geraffineerd carrageen) of E407a (gedeeltelijk geraffineerd carrageen; anders verwerkt Eucheuma-zeewier). Het zit onder andere in zuivelproducten, vleesproducten, desserts, cosmetica, diervoeding en farmaceutische producten.

Uit dierstudies blijkt dat afgebroken carrageen darmzweren en ontstekingen kan veroorzaken, wat betekent dat het een risico kan zijn voor mensen met inflammatoire darmziekten (IBD). Het kan ook de diversiteit van bacteriën in de darmen verminderen en de doorlaatbaarheid van de darmen vergroten, wat bijdraagt aan het leaky gut-syndroom. De stof heeft daarnaast invloed op de glucosestofwisseling. In westerse diëten wordt de inname van carrageen geschat op 250 mg per persoon per dag, met pieken van 2 tot 4 gram per persoon per dag. Carrageen is een van de meest geconsumeerde voedseladditieven door kinderen met de ziekte van Crohn. De stof wordt als veilig beschouwd en is goedgekeurd door diverse internationale voedselveiligheidsorganisaties waaronder de EFSA. In 2016 verwijderde de National Organic Standards Board (NOSB) carrageen van de lijst van stoffen toegestaan in biologische voedingsmiddelen vanwege milieubesmetting tijdens productie en de beschikbaarheid van alternatieven zoals xanthaangom. Meer studies zijn nodig om de veiligheid van carrageen voor mensen met IBD verder te onderzoeken. Huidig onderzoek wijst echter uit dat het beperken van carrageen in de voeding mogelijk gunstig is voor de darmgezondheid. Vooral mensen met inflammatoire darmziekten kunnen hier baat bij hebben.

Bronvermelding:
Kimilu, N., Gładyś-Cieszyńska, K., Pieszko, M., Mańkowska-Wierzbicka, D., & Folwarski, M. (2024). Carrageenan in the Diet: Friend or Foe for Inflammatory Bowel Disease? Nutrients; 16(11):1780.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter