Casestudy: succesvolle leefstijlinterventie bij patiënt met psychische aandoeningen

19 Nov, 2019

Om zich goed voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap wilde een 38-jarige vrouw graag haar medicatie van ondermeer slaapmiddelen en antidepressiva afbouwen. Zij nam deze medicatie omdat ze al bijna 21 jaar last had van angststoornissen, zware depressies en een posttraumatisch stresssyndroom.

In eerste instantie verliep de afbouw van de medicatie niet succesvol. Gedurende haar zwangerschap nam zij daarom een minimale dosis van haar medicijnen, onder begeleiding van huisarts en psychiater. Na de bevalling ondernam zij een nieuwe poging, wederom onder begeleiding van een arts. Deze keer met leefstijlinterventies als toevoeging, bestaande uit veranderingen in het voedingspatroon, ontgiftingsprotocollen en bewustwordingsoefeningen.

De gecombineerde interventie zorgde ervoor dat de patiënt opmerkelijke symptoomremissie ervoer nadat zij gestopt was met haar medicatie. Bovendien was ze krachtig genoeg om de bron van haar psychische problemen aan te pakken. Momenteel is zij nog steeds symptoom- en medicatievrij.

In deze casestudy onderstreept de eerste mislukte poging het belang van toevoeging van leefstijlinterventies en spirituele ondersteuning bij de afbouw van medicatie voor psychische aandoeningen. Dit resultaat is interessant voor gezondheidsprofessionals die ook patiënten hierbij willen begeleiden. Met de kanttekening dat het uiteraard belangrijk is dat zij hiervoor voldoende ervaring in de geestelijke gezondheidszorg hebben.

In de rubriek Interacties van apotheker Han Siem in OF 6/2018 ‘Er zijn alternatieven voor benzodiazepines’ is ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Abonnees kunnen het artikel gratis downloaden, als ze inloggen op onze site. Niet-abonnees kunnen het artikel kopen voor € 3,50.


Bron:
Brogan, Kelly & Siefert, Alyssa. (2019). Successful Discontinuation of Chronic Polypsychotropic Regimen and Resolution of Withdrawal Syndrome Through Nutrition and Lifestyle Interventions: A Case Report. Advances in mind-body medicine. 33. 22-30.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter