Curcumine vertraagt progressie diabetes type 2

02 Dec, 2024

Het dagelijks gebruik van een extract Curcuma longa (geelwortel) helpt obese diabetici die al metformine gebruiken. De Thaise studie toont aan dat curcumine-extract bij diabetes type 2 effectief de β-celfunctie van de pancreas verbetert waardoor er een toename is in de aanmaak van insuline. Maar het kruid werkt op nog een andere manier: curcumine, het werkzame polyfenol uit geelwortel, vermindert tevens insulineresistentie vanwege ontstekingsremmende effecten. Hierdoor vertraagt het de progressie van diabetes, zo blijkt uit deze studie.

Voor mensen met diabetes is afremming van belang, omdat het wellicht het spuiten met insuline zou kunnen uitstellen. Het is wel belangrijk om na te gaan – bij een daarin gespecialiseerde apotheek of behandelend natuurarts – of curcumine niet interacteert met andere medicatie. Uit deze studie blijkt dat curcumine naast metformine ingezet kan worden. Iedere capsule curcumine was gestandaardiseerd op 250 mg curcuminoïden, op basis van een 75-85 procent ethanolextract geelwortel. De inname was drie capsules, twee keer per dag. De studietekst bevat helaas geen instructie op het tijdstip van inname van de metformine en de inname van de geelwortelcapsules. In het algemeen is het raadzaam om de inname van kruiden minstens twee uur van de inname van medicatie in te nemen.
Na twaalf maanden behandeling vertoonde de met curcumine behandelde groep een significante daling in nuchtere bloedglucose, glucose en HbA1c in vergelijking met de placebogroep. Daarnaast vertoonde de met curcumine behandelde groep een betere algehele functie van β-cellen, met een hogere HOMA-β, een lager niveau van HOMA-IR (een maat voor insulineresistentie) en hoger adiponectine in vergelijking met de placebogroep. De onderzoeksgroep vertoonde ook een lager leptine-niveau. Bovendien werd de bodymassindex significant verlaagd.

De resultaten uit de studie zijn veelbelovend, maar het is belangrijk te beseffen dat deze studie bij Thaise mensen is uitgevoerd. Vanwege verschillen in genetische achtergrond en voedingspatroon maakt dit het moeilijk om een vertaling te maken naar de Europese populatie.

Bronvermelding:
Yaikwawong, M., Jansarikit, L., Jirawatnotai, S., & Chuengsamarn, S. (2024). Curcumin extract improves beta cell functions in obese patients with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nutrition journal, 23(1): p. 119.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter