De invloed van bètaglucaan op het microbioom en de afweer
24 Aug, 2023
Bètaglucanen zijn polysachariden die voorkomen in verschillende voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, zeewier en haver. De stoffen hebben een gunstige invloed op het cardiovasculaire systeem en de glucosestofwisseling bij mensen met risicofactoren voor hart – en vaatziekten en diabetes. De stoffen hebben daarnaast een goede invloed op de afweerfunctie en verbeteren de samenstelling van het darmmicrobioom bij dysbiose.
Bètaglucanen kunnen als substraat dienen voor verschillende darmbacteriën waaronder de gunstige Lactobacillus casei, L. acidophilus en Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Bij gebruik neemt de productie van korteketenvetzuren door de darmbacteriën toe en dat maakt toepassing zinvol bij stoelgangproblemen. Darmbacteriën zijn bij de fermentatie van bètaglucanen echter afhankelijk van elkaar. Niet iedere darmbacterie is namelijk in staat om complexe koolhydraten te fermenteren. De soorten die dit wel kunnen, zetten de complexe koolhydraten om in oligosachariden die zo beschikbaar worden voor andere bacteriën. Bètaglucanen helpen daardoor de diversiteit van het darmmicrobioom te verhogen.
Het microbioom heeft een directe invloed op de functie en de balans in het afweersysteem. Daarnaast stimuleren bètaglucanen zelf ook een gezonde afweerreactie. De stoffen zouden met name invloed hebben op de dendritische cellen en macrofagen. Deze cellen zijn in de regel verantwoordelijk voor de activatie van het immuunsysteem in aanwezigheid van pathogene micro-organismen. Bètaglucanen stimuleren hierbij onder andere de fagocytose. Dit doen ze niet alleen door stimulatie van fagocyterende cellen, maar ook door het verbeteren van de efficiëntie van de cellen (opsonisatie). Een snellere reactie op pathogenen helpt infectie in een vroeg stadium voorkomen. Met name bij schimmelinfecties zouden bètaglucanen van nut kunnen zijn.
Bronvermelding:
Singh, R. P., & Bhardwaj, A. (2023). β-glucans: a potential source for maintaining gut microbiota and the immune system. Frontiers in Nutrition, 10, 1143682.