Etherische oliën versus antibiotica voor luchtwegen

10 Sep, 2018

Vanwege de zorgelijke toename van antibioticaresistentie wordt onderzoek uitgevoerd naar alternatieven voor antibioticagebruik. Complementaire en alternatieve geneeskunde (CAM) wordt gekenmerkt door behandelingen die de gevoeligheid van het lichaam op infecties verminderen, waardoor antibiotica voorschrijven minder vaak noodzakelijk is. Ze zijn gericht op versterking van mens en dier in de veerkracht tegen infecties.

Etherische oliën bijvoorbeeld zijn vanwege hun vluchtigheid bij uitstek geschikt om via inhalatie de bovenste en onderste luchtwegen te bereiken. In een studie van de Universiteit van Pécs te Hongarije werd daarom de antibacteriële activiteit van de etherische olie van kruidnagel, kaneelbast, eucalyptus, tijm, den, pepermunt en citronella onderzocht op hun activiteit tegen bekende luchtwegpathogenen zoals Streptococcus pneumoniae, S. mutans, S. pyogenes, Haemophilus influenzae, H. parainfluenzae en Moraxella catarrhalis (Ács et al., 2018). Zowel de essentiële olie zelf als de vluchtige damp werden geanalyseerd op hun samenstelling. Tevens werd de antibacteriële activiteit in zowel de olie als in de vluchtige damp getest. Als referentie werden de extracten in de test vergeleken met antibiotica die frequent worden ingezet bij luchtweginfecties (imipenem, amoxicilline/clavulaanzuur, amikacine).

Van de essentiële oliën was tijm het meest actief tegen S. mutans en M. catararrhilis. Kaneel was het meest effectief tegen Haemophilus spp. Van de verdampte lucht was kaneellucht het meest effectief tegen alle pathogenen. De essentiële oliën van tijm, kruidnagel en kaneel bleken het meest actief te zijn in zowel de vloeistofvorm als de vluchtige vorm.

De werking van de oliën bleek echter minder sterk te zijn dan die van de referentieantibiotica. De onderzoekers willen hun werk vervolgen door te berekenen wat de meest effectieve dosering lijkt te zijn en of de combinatie van antibiotica met etherische oliën een verbetering geeft van de behandelopties bij luchtweginfecties.

Het hele onderzoek is hier in te zien.

Bron:
Ács, K., Balázs, V. L., Kocsis, B., Bencsik, T., Böszörményi, A., & Horváth, G. (2018). Antibacterial activity evaluation of selected essential oils in liquid and vapor phase on respiratory tract pathogens. BMC Complementary and Alternative Medicine, 18(1), 227.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter