Gezondheidsbescherming bij intoxicatie vanuit het milieu

10 Oct, 2022

Hoe kunnen we onszelf en onze cliënten beschermen tegen de toxische stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld? Het Vlaamse Biochemisch Instituut Orthomoleculaire Kennis (BIOK) organiseerde hier onlangs een belangwekkend congres over voor de in de orthomoleculaire geneeskunde gespecialiseerde arts en therapeut. Ruim honderd vertegenwoordigers uit het vakgebied werden in een serie expertlezingen geïnformeerd over oplossingen op deze prangende vraag. Ir. Biochemie Angélique De Beule, directeur, hoofddocent opleidingsinstituut BIOK en congresorganisator bracht de verschillende expertisegebieden samen.

Toxische stoffen in voeding en onze omgeving zijn in de laatste decennia in een snel tempo toegenomen. Op steeds jongere leeftijd wordt de mens er wereldwijd aan blootgesteld. Naast milieugevaarlijke stoffen in lucht (fijnstof, VOC’s: vluchtige organische stoffen) en water (o.a. PFAS: poly- en perfluoralkylstoffen), vinden we ze in tal van gebruiksmiddelen zoals lichamelijke verzorgingsproducten, huishoudelijke (schoonmaak)producten, geneesmiddelen, speelgoed, meubels, tapijt, kledij en bewerkte voedingsmiddelen.

Bioloog Gabriel Devriendt, dr. Anna Kruyswijk- vd Heijden en Jeroen de Haas bespraken de verschillende opties om ons lichaamseigen detoxificatiesysteem te versterken. Intermitterend suppletie van antioxidanten lijkt hierbij een van de belangrijkste mogelijkheden ons lichaam te wapenen tegen ongewenste blootstelling vanuit het milieu. Te denken valt aan NAC, selenium en andere antioxidanten die de glutathionsynthese stimuleren. Alsook het ondersteunen van methyleringsprocessen in het lichaam door een adequaat gebruik van B-vitamines (zoals foliumzuur, vitamine B12 en B6).

Meer informatie over het BIOK en het congres treft u via www.biok.center.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter