Glyfosaat en levertoxiciteit

10 Sep, 2018

De lever heeft een functie in de stofwisseling, galproductie en bij detoxificatie. Gal zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. De lever is de spil in de aanmaak, verwerking en opbouw van eiwitten, koolhydraten, vetten, hormonen, vitamines en mineralen. Daarnaast regelt de lever de bloedsuikerspiegel en wordt er glycogeen in opgeslagen. Endogene en exogene ballaststoffen worden door de lever ontgift. De ontgiftende functie van de lever verloopt in twee fasen. Fase 1 markeert te ontgiften stoffen via het P-450 enzymsysteem. Chemisch gezien houdt dit markeren de productie van vrije radicalen in. In fase 2 worden de gemarkeerde stoffen via conjugatie door antioxidanten gebonden, waarna afvoer via de nieren of via de gal plaatsvindt. Fase 1 en fase 2 gaan zodoende hand in hand.

Alles wat de lever belast, heeft een negatieve invloed op deze functies. Naast alcohol is een van de meest belastende stoffen voor de lever het pesticide glyfosaat. Glyfosaat remt P450-enzymen en belemmert zo het detoxificatieproces. Door deze stap in de ontgifting te beperken, belemmert glyfosaat het vermogen van het lichaam andere belastende stoffen uit het milieu af te breken.
Onlangs is bij ratten vastgesteld dat een zeer lage dosis glyfosaat al leidt tot veranderingen in de stofwisseling, zoals bij leververvetting. Deze studie bevestigt wederom de schadelijke effecten van glyfosaat op de lever en benadrukt het belang van voeding die rijk is aan fase 2-bevorderende stoffen zoals glutathion, sulforafaan, selenium en zwavel.

Bron:
Mesnage, R., Renney, G., Séralini, G.-E., Ward, M., & Antoniou, M. N. (2017). Multiomics reveal non-alcoholic fatty liver disease in rats following chronic exposure to an ultra-low dose of Roundup herbicide. Scientific Reports, 7(1), 39328.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter