Hoe komt de kalmerende werking van geraniol uit etherische oliën tot stand?

24 Feb, 2022

Geraniol is een monoterpeen, een bestanddeel van etherische olie. Voorkomend in verschillende aromatische planten zoals de wilde bergamotplant (Monarda fistulosa), palmarosa (Cymbopogon martinii), robertskruid (Geranium robertianum) en citroengras (Cymbopogon citratus). Maar ook lavendel of roos bevat geraniol. Geraniol heeft een citrusachtige bloemige geur, ietwat wasachtig. Het wordt veelvuldig gebruikt in de parfumindustrie. Veel mensen vinden de geur heerlijk en traditioneel wordt het ingezet om te ontspannen en te kalmeren.

Chinese wetenschappers van kenniscentra in integratieve geneeskunde ontdekten onlangs op welke manier deze rustgevende en pijnstillende werking in het lichaam tot stand komt. Alle sensorische informatie gaat via de thalamus naar de grote hersenen. Geraniol blijkt specifiek een bepaalde kern in de thalamus te kunnen remmen die te maken heeft met de verwerking van sensorische prikkels. Doordat geraniol van invloed is op dit deel van de hersenen, komt milde sedatie tot stand. Aangezien geraniol veilig is, heeft de verbinding een groot toepassingspotentieel in de aromatherapie. De studie onderschrijft het traditionele gebruik van deze oliën.

Bronvermelding:
Xu, L., Liu, M. Z., Yang, Y. Y., Wang, Y., Hua, X. X., Du, L. X., Zhu, J. Y., Shen, Y., Wang, Y. Q., Zhang, L., Mi, W. L., & Mu, D. (2022). Geraniol enhances inhibitory inputs to the paraventricular thalamic nucleus and induces sedation in mice. Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 98, 153965.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter