Hoog cholesterol? Eet linzen

21 Feb, 2024

Nu de winter aan zijn eind lijkt te komen en de lente voelbaar in de lucht hangt, is het tijd om afscheid te nemen van de dagen met snert en erwtensoep. Overweeg om, nu de dagen langer worden, deze peulvruchtgerechten te vervangen voor bijvoorbeeld linzenrijke lunchsalades. Het dagelijks gebruik van een flinke portie peulvruchten blijkt niet alleen LDL- en totaalcholesterol te verlagen, maar ook de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Het doel van dit onderzoek was om de invloed van maaltijden op basis van linzen versus maaltijden op basis van vlees op nuchtere en postprandiale metingen van het glucose- en lipidenmetabolisme en ontstekingen te beoordelen. Er namen 38 volwassenen met een verhoogde middelomtrek deel aan een dieetinterventie van twaalf weken met zeven bereide middagmaaltijden van in totaal 980 gram of geen gekookte groene linzen per week.
Onderzoekers vonden dat regelmatige consumptie van linzen de nuchtere LDL- en totaalcholesterolwaarden verlaagde, evenals postprandiale glucose, ontstekingsstoffen IL-17 en IL-1β. Er werden geen flatulentie of andere spijsvereringsklachten gemeld door het gebruik van iets meer dan een ons linzen per dag. De resultaten suggereren dat dagelijkse linzenconsumptie kan helpen bij het verlagen van cholesterol en postprandiale glycemische en ontstekingsreacties zonder spijsverteringsklachten te veroorzaken.

Dit voedingsonderzoek is boeiend, omdat het niet zo vaak voorkomt dat een enkel voedingsmiddel door middel van een gecontroleerde studie onder de loep wordt genomen. Linzen hebben het potentieel om de stofwisseling te verbeteren, en nu is er een gerandomiseerd klinisch onderzoek om hun uitgebreide invloed op het metabolisme te staven. Dit verifieert wat we eigenlijk al wisten: dat voeding ook medicijn kan zijn.

Bronvermelding:
Chamberlin, M. L., Wilson, S. M. G., Gaston, M. E., Kuo, W. Y., & Miles, M. P. (2024). Twelve Weeks of Daily Lentil Consumption Improves Fasting Cholesterol and Postprandial Glucose and Inflammatory Responses-A Randomized Clinical Trial. Nutrients, 16(3), 419.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter