Plantaardig eten, niet alleen goed voor het klimaat

12 Sep, 2022

Na deze lange droge zomer zijn we ons er met elkaar nog bewuster van dat we de natuur om ons heen moeten beschermen. Een van de manieren om dat te doen is andere voedingskeuzes maken. Een plantaardig dieet (vegetarisch of veganistisch) is beter voor het klimaat. Maar onze gezondheid vaart er ook wel bij, zo is onlangs weer bevestigd door nieuw onderzoek. De lage inname van verzadigd vet en de hoge inname van voedingsvezels hebben op de lange termijn gunstige gezondheidsvoordelen.

Het EPIC-cohort heeft onlangs een precieze analyse gemaakt van die gezondheidsvoordelen. De EPIC-studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) is een van de grootste cohortstudies ter wereld, met meer dan een half miljoen (521.000) deelnemers die in tien Europese landen en bijna vijftien jaar lang zijn gevolgd. Uit de verzameling van gegevens kunnen onder meer de effecten van voedingspatronen op gezondheid worden berekend.

Vegetariërs en veganisten uit de studie hadden doorgaans een lagere BMI, serum LDL-cholesterol en bloeddruk dan vergelijkbare regelmatige vleeseters, maar ook een lagere botmineraaldichtheid. Vegetariërs in de EPIC-Oxford-studie hadden een relatief laag risico op ischemische hartziekte, diabetes, diverticulaire aandoeningen, nierstenen, cataract en sommige vormen van kanker, maar een relatief hoog risico op beroerten en botbreuken, in vergelijking met vleeseters. Veganisten in EPIC-Oxford hadden een lager risico op diabetes, diverticulaire ziekten en cataract en een hoger risico op fracturen. Er waren wat betreft de veganisten onvoldoende gegevens beschikbaar om voor andere aandoeningen conclusies te trekken.

Over het algemeen lijkt de gezondheid van mensen die een plantaardig dieet volgen goed te zijn, maar er zijn ook enkele risico's. De mate waarin de risico's kunnen worden beperkt door optimale voedselkeuzes, verrijking en suppletie is nog niet bekend volgens de onderzoekers. Het lijkt echter overduidelijk dat voldoende aandacht voor suppletie van vitamine B12, vitamine D3, calcium en jodium op zijn plaats is.

Bronvermelding:
Key, T. J., Papier, K., & Tong, T. (2022). Plant-based diets and long-term health: findings from the EPIC-Oxford study. The Proceedings of the Nutrition Society, 81(2), 190–198.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter