Probiotica bij migraine?

10 Sep, 2018

Migraine gaat veelal samen met gastro-intestinale klachten. Binnen de natuurgeneeskunde bestaat de theorie dat deze maagdarmklachten leiden tot een verhoogde darmpermeabiliteit, waardoor endotoxinen de bloedstroom bereiken. Deze endotoxinen triggeren vervolgens, onder meer via inflammatie, hoofdpijn. Verbetering van de darmintegriteit door bijvoorbeeld suppletie van probiotica zou tot verlichting kunnen leiden van migraine.

Onlangs is Nederlands onderzoek gepubliceerd naar de werking van een probioticum op migraine en doorlaatbaarheid van de darm (de Roos, van Hemert, Rovers, Smits, & Witteman, 2017). Het ziekenhuis de Gelderse Vallei publiceerde in samenwerking met Wageningen Universiteit de resultaten van een gerandomiseerde klinische studie waarin de endotoxine-theorie getest werd.
In totaal namen 63 migrainepatiënten, verdeeld over een behandel- en een controlegroep een probioticum (multi-strain, multi-species) in gedurende twaalf weken. Darmpermeabiliteit werd gemeten door middel van een lactulose/mannitoltest en fecaal en serum-zonuline (een onderdeel van tight-junctions). Inflammatie werd getest door meting van IL-6, IL-10 TNF-alfa en C-reactief proteïne (CRP).

De migraine (ernst en frequentie volgens de MIDAS-schaal) nam significant af in beide groepen. In de probioticagroep nam de Headache Disability Inventory (HDI) ook nog significant af. Het verschil tussen de probioticagroep en de placebogroep was niet significant. Een afname van twee of meer dagen in migraine werd gezien bij 12/31 mensen in de probioticagroep ten opzichte van 9/29 mensen in de placebogroep (niet significant). Probiotica veranderden bovendien niet het medicatiegebruik, de darmpermeabiliteit en inflammatie ten opzichte van placebo.

Bron:
de Roos, N. M., van Hemert, S., Rovers, J. M. P., Smits, M. G., & Witteman, B. J. M. (2017). The effects of a multispecies probiotic on migraine and markers of intestinal permeability–results of a randomized placebo-controlled study. European Journal of Clinical Nutrition, 71(12), 1455–1462.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter