Probiotica in de dermatologie

24 Aug, 2020

Ontstekingsgerelateerde huidproblemen waaronder (atopisch) eczeem, acne en psoriasis gaan opvallend vaak gepaard met verstoringen in de samenstelling van het microbioom in de darmen en op de huid. Een recente review in het British Journal of Dermatology gaat dieper in op de invloed van zowel het darm- als het huidmicrobioom op de huidgezondheid. De mogelijkheden van oraal en topicaal gebruik van probiotica worden uitgebreid besproken.

Er is met name veel onderzoek gedaan naar de rol van het darmmicrobioom bij huidziekten, maar ook de huid heeft een eigen bacteriesamenstelling die in gezonde staat huidontstekingen kan voorkomen. Probiotica kunnen mogelijk de samenstelling van de microbiomen herstellen bij een disbalans. Verschillende klinische studies laten zien dat het gebruik van orale probiotica met name een positief effect heeft bij atopische dermatitis en acne vulgaris. Lactobacillen en Bifidobacterium bifidum zijn in staat atopische dermatitis te verminderen en kunnen mogelijk ingezet worden ter preventie van de aandoening. Topicaal gebruik is in mindere mate onderzocht, maar klinische studies laten tot nu toe goede resultaten zien. Zowel Lactobacillus johnsonii en een lysaat van Vitreoscilla filiformis (een bacterie uit thermaal water) gaven een klachtenvermindering bij mensen met atopische dermatitis.
Interessant is verder dat gebruik van probiotica ook effectief kan zijn bij slechtgenezende wonden. Zowel topicaal als oraal gebruik van lactobacillen verminderde de ontsteking in wonden en resulteerde in een snellere wondgenezing.

De onderzoekers benadrukken dat gebruik van probiotica bij atopisch eczeem en acne vulgaris veruit het best onderzocht is. Toepassing bij andere huidaandoeningen laten positieve effecten zien in kleinschalige klinische studies. Grootschalige onderzoeken zijn nodig om effecten en veiligheid beter in kaart te brengen.

De volledige publicatie kunt u hier teruglezen.

In OrthoFyto 4/20, met als Focus de Huid, kunt u onder andere het artikel ‘De huid-darmconnectie’ lezen.

Bronvermelding:
Yu, Y., Dunaway, S., Champer, J., Kim, J., & Alikhan, A. (2020). Changing our microbiome: probiotics in dermatology. British Journal of Dermatology, 182(1), 39-46.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter