Quercetine gunstig bij hart- en vaatziekten
07 Jun, 2021
Verschillende epidemiologische studies hebben een correlatie aangetoond tussen een voedingspatroon rijk aan flavonoïden en een verminderd risico op hart- en vaatziekten. De inname van quercetine lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. De stof zou endotheliale dysfunctie kunnen verminderen en zo het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
Het bloedvatepitheel heeft een belangrijke functie in het behoud van een goede homeostase in het cardiovasculaire systeem. Het moduleert de flexibiliteit van de vaatwand, de permeabiliteit en de bloedstolling en het heeft interacties met het immuunsysteem. Verstoringen in deze functies kunnen dan ook leiden tot verschillende hart- en vaatziekten waaronder ischemische hartziekten. Quercetine zou uitkomst kunnen bieden. Het vermindert atherosclerose en hypertensie en remt de veroudering van het bloedvatepitheel. In een recente review gaan wetenschappers in op de precieze effecten van quercetine op de endotheelgezondheid. Hierbij wordt tevens ingegaan op de beperkte biologische beschikbaarheid en manieren om deze te verhogen, zoals een meer wateroplosbare verbinding of juist gebruik van een supplement waarin quercetine in vetbolletjes verpakt zit. Ondanks dat quercetine in een dosering tot 1200 mg per dag veilig is in gebruik, zouden er in de praktijk een aantal interacties met reguliere medicatie kunnen optreden, zoals met antibiotica, digoxine, verapamil en chemotherapeutica. De onderzoekers vinden het opvallend dat quercetine ondanks de duidelijke positieve effecten op de vaatgezondheid nog onvoldoende geadviseerd wordt in de geneeskunde. Het is bovendien niet alleen gunstig bij de behandeling van hart- en vaatziekten, maar zou ook preventief gebruikt kunnen worden.
De volledige review kunt u hier teruglezen.
Bronvermelding:
Dagher, O., Mury, P., Thorin-Trescases, N., Noly, P. E., Thorin, E., & Carrier, M. (2021). Therapeutic Potential of Quercetin to Alleviate Endothelial Dysfunction in Age-Related Cardiovascular Diseases. Frontiers in Cardiovascular Medicine, 8, 220.