Saunabad beschermt mannen tegen trombo-embolie

08 Oct, 2019

Mannen die meerdere malen per week (twee tot drie keer) naar de sauna gaan, hebben minder kans op een veneuze trombo-embolie, zo blijkt uit Fins onderzoek. Ook als het maar een keer per week gebeurt, is er al een gunstige werking.

Bij 2242 Finse mannen in de leeftijd van 42-61 jaar oud werd geïnventariseerd of en hoe vaak zij naar de sauna gingen. Deze groep mannen, het zogenaamde Kuopo Ischemic Heart Disease Baseline Cohort, werd 25 jaar lang gevolgd. Onderzoekers analyseerden of er een relatie bestond tussen frequent saunabezoek en veneuze trombo-embolie. Een saunabad stimuleert immers de bloedcirculatie, en eerder onderzoek toonde al aan dat regelmatig saunabezoek het risico op een beroerte en op atherosclerose deed afnemen.

Onder veneuze trombo-embolie (VTE) wordt verstaan de diep veneuze trombose (DVT) en de longembolie (LE). Voor het ontstaan van een VTE zijn drie oorzaken aan te wijzen: afwijkingen aan de vaatwand, stagnatie van het bloed of een veranderde samenstelling van het bloed. De gunstige werking van de sauna op trombo-embolie komt waarschijnlijk tot stand omdat het de endotheelfunctie van de bloedvaatwanden versterkt, laaggradige ontsteking doet afnemen en het niveau van circulerende bloedvetten verlaagt.

Bronvermelding:
Kunutsor, S. K., Mäkikallio, T. H., Khan, H., Laukkanen, T., Kauhanen, J., & Laukkanen, J. A. (2019). Sauna bathing reduces the risk of venous thromboembolism: a prospective cohort study. European Journal of Epidemiology.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter