Schildklierhormonen en cardiometabolische factoren bij kinderen met overgewicht

26 Aug, 2024

Obesitas bij kinderen en adolescenten is een van de grootste volksgezondheidsproblemen van de eenentwintigste eeuw. Overgewicht verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals insulineresistentie, diabetes type 2, hoge bloeddruk en niet-alcoholische leververvetting. Schildklierhormonen spelen een rol in het metabolisme en de cardiovasculaire gezondheid. Veranderingen in TSH, vrij T4 en T3 kunnen cardiometabolische risicofactoren beïnvloeden. Sommige studies tonen aan dat een hoge TSH-concentratie is geassocieerd met een hogere bloeddruk bij kinderen met obesitas. Wetenschappers hebben nu gekeken naar de relatie tussen schildklierhormonen en cardiometabolische factoren bij kinderen met obesitas vóór en na een jaar van een gepersonaliseerd leefstijladvies.

In het onderzoek bestudeerden de wetenschappers hoe de niveaus van de schildklierhormonen TSH, vrij T4 en T3 samenhingen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij kinderen en jongeren met obesitas, overgewicht en een normale BMI. Zij vonden dat vooral T3 en vrij T4 belangrijk waren voor deze relaties, terwijl TSH minder invloed leek te hebben. Een leefstijladvies gericht op dieet, slaap en beweging, bleek effectief in het verbeteren van de cardiovasculaire risicofactoren en het verminderen van obesitas. Kinderen met obesitas hadden een hogere bloeddruk, meer triglyceriden en minder HDL-cholesterol dan kinderen met overgewicht of een normale BMI. Een jaar na het leefstijladvies was het aantal kinderen met obesitas aanzienlijk gedaald en verbeterden de cholesterol- en bloedsuikerwaarden. Hoewel de TSH-niveaus niet veel veranderden, waren de veranderingen in vrij T4 en T3 wel gerelateerd aan verbeteringen in de risicofactoren. Dit toont aan dat het interessant kan zijn om schildklierhormonen te monitoren bij de behandeling van obesitas en gerelateerde gezondheidsrisico’s.

Bronvermelding:
Ramouzi, E., Sveroni, K., Manou, M., Papagiannopoulos, C., Genitsaridi, S. M., Tragomalou, A., ... & Charmandari, E. (2024). The Impact of Thyroid Hormones on Cardiometabolic Risk in Children and Adolescents with Obesity, Overweight and Normal Body Mass Index (BMI): A One-Year Intervention Study. Nutrients, 16(16), 2650.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter