Synergie in kruiden
24 Feb, 2020
Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van kruiden richt zich met name op het vinden en isoleren van een bioactieve stof. In de praktijk blijkt echter dat een totaalextract van een kruid soms effectiever is dan een gestandaardiseerd product of een geïsoleerde verbinding. Een totaalextract van Artemisia annua is bijvoorbeeld effectiever bij malaria dan het gebruik van artemisinine. Dit komt doordat bij het zuiveren of standaardiseren van een kruid een aantal andere (onbekende) stoffen verloren gaat. In een recent gepubliceerde review wordt de synergie tussen plantstoffen uitgebreid beschreven.
Synergistische effecten tussen plantenstoffen kunnen de opneembaarheid in de darm verhogen. Een combinatie van inhoudsstoffen kan de oplosbaarheid verbeteren, het first-pass-effect verminderen door transporters in het celmembraan te beïnvloeden of de doorlaatbaarheid van de darmwand verhogen. Bovendien kunnen ze de vorming van natuurlijke nanodeeltjes stimuleren. De effecten worden in het artikel geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Sint-janskruid dient bijvoorbeeld niet alleen gestandaardiseerd te worden op hypericine, omdat de stof hyperoside de opneembaarheid sterk verhoogt. Dit maakt de publicatie interessant voor de fytotherapeutische praktijk. De onderzoekers pleiten voor een andere manier van onderzoek. In toekomstige studies zou meer aandacht moeten zijn voor totaalextracten en zouden wetenschappers kruidenextracten moeten beschouwen als een mix van bioactieve stoffen.
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier vinden.
Bronvermelding:
Zhao, Q., Luan, X., Zheng, M., Tian, X. H., Zhao, J., Zhang, W. D., & Ma, B. L. (2020). Synergistic Mechanisms of Constituents in Herbal Extracts during Intestinal Absorption: Focus on Natural Occurring Nanoparticles. Pharmaceutics, 12(2), 128.