Tijdstip oogst bepaalt mede werking lavendel

03 Jan, 2022

Het oogstmoment van lavendelbloemen is van invloed op de samenstelling van de etherische olie en vervolgens dus ook op de ontstekingsremmende effecten van die olie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Italiaanse en Hongaarse wetenschappers.

Verschillende soorten etherische oliën hebben een ontstekingsremmende werking. Lavendel doet dit door de activiteit en werking van de NFκB-signaalroute te beïnvloeden. Deze signaalroute is de belangrijkste regulator voor de transcriptie van pro-inflammatoire (ontstekingsbevorderende) cytokines. De essentiële oliën van lavendel die in het onderzoek zijn gebruikt, werden gedistilleerd uit in Hongarije gekweekte lavendelplanten. De bloemen werden geoogst aan het begin en aan het einde van de bloeiperiode.

Op basis van de resultaten bleek essentiële olie van lavendel die werd geëxtraheerd aan het begin van de bloeiperiode de krachtigste remmer van de synthese van vier pro-inflammatoire cytokines IL-6, IL-8, IL-β en TNFα. Dit ondersteunt het belang van een lavendeloogst in de vroege bloeiperiode; voor de productie van essentiële olie en voor het gebruik als een ontstekingsremmende behandeling.

Bronvermelding:
Pandur, E., et al. (2021). Anti-inflammatory effect of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) essential oil prepared during different plant phenophases on THP-1 macrophages. BMC complementary medicine and therapies, 21(1), 287.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter