Voeding en suppletie bij autisme
20 May, 2019
Er zijn veel aanwijzingen dat kinderen en volwassenen met een stoornis in het autistische spectrum reageren op voeding. Enerzijds komen maag-en darmklachten verhoudingsgewijs meer voor bij mensen met autisme dan bij hun neurotypische leeftijdsgenoten. Dit wijst op een relatie tussen de gedragsverstoring en de spijsvertering. Anderzijds merken mensen met autisme (of hun ouders) veranderingen in gedrag op na inname van specifieke voedingsstoffen.
Enige tijd geleden is daarom onderzoek opgestart naar de relatie tussen voeding en autisme. Drie kennisinstituten in de natuurgeneeskunde, namelijk de Arizona State University, het Southwest College of Naturopathic Medicine en de University of California, (Mitochondrial and Metabolic Disease Center) bundelden hun onderzoekscapaciteit samen. Ze voerden een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit met een specifieke voeding- en suppletiebehandeling bij kinderen en volwassenen met een stoornis in het autistische spectrum. Vorig jaar publiceerden zij hun bevindingen in het vaktijdschrift Nutrients.
De deelnemers (n=67) in de leeftijd van 3 tot 58 jaar ontvingen een behandeling op basis van een vitamine- en mineralensupplement. In daaropvolgende fasen kregen zij ook andere behandelingen waaronder vetzuren, Epsom-zoutbaden, carnitine, spijsverteringsenzymen en een gluten-, caseïne- (zuivel) en sojavrij dieet. Een tweede groep van 50 personen met autisme diende als controlegroep.
Na een jaar was er sprake van een significante toename in niet-verbale intelligentie in de behandelgroep, in vergelijking met de controlegroep. Bovendien werd in de behandelgroep een afname van autismesymptomen en een toename van leeftijdgerelateerde ontwikkeling waargenomen. De behandelde groep verbeterde in voedingstoestand van de vetzuren EPA, DHA, carnitine, en de vitamines A, B2, B5, B6, B12, foliumzuur en co-enzym Q10.
De positieve uitkomsten van deze studie laten zien dat een behandeling met voeding en suppletie positieve resultaten geeft bij mensen met een stoornis in het autistische spectrum.
De gehele Engelstalige publicatie, waarin u meer informatie over de supplementen aantreft, is hier gratis in te zien.
Bron:
Adams, J., Audhya, T., Geis, E., Gehn, E., Fimbres, V., Pollard, E., … Quig, D. (2018). Comprehensive Nutritional and Dietary Intervention for Autism Spectrum Disorder—A Randomized, Controlled 12-Month Trial. Nutrients, 10(3), 369.