Voedingsinterventies bij astma

18 Jan, 2021

Wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben een review geschreven over de invloed van voeding en suppletie op astma. Hierbij is gekeken naar de invloed op het immuunsysteem en astmagerelateerde uitkomsten.

Totaal werden 28 studies geïncludeerd in de analyse. In vijftien studies werd een positieve invloed gevonden van voeding of suppletie en in acht daarvan waren er zowel verbeteringen in de astmagerelateerde uitkomsten als in de werking van het immuunsysteem. Interventies bestonden uit het gebruik van kruiden, suppletie met vitamine D of omega 3-vetzuren, gewichtsverlies of een whole food approach waarbij een specifiek voedingspatroon werd gevolgd en er niet gefocust werd op suppletie van losse nutriënten. Kruiden zijn veelbelovend, gevolgd door suppletie met omega 3-vetzuren. Kruiden die klinisch relevante effecten bij astma lieten zien zijn saffraan, zwarte komijn, een boswellia-extract en een extract van de vrucht van Aegle marmelos. Suppletie met omega 3-vetzuren was uitsluitend zinvol als een relatief lage dosering werd gebruikt van 120-300 mg EPA/DHA per dag. Studies waarbij hogere doseringen werden gebruikt (780-1200 mg per dag) lieten geen significante effecten zien. Ook een extract van groenlipmossel dempte de allergische immuunreactie. Gebruik van vitamine D en specifieke voedingspatronen hadden het minste effect op astmagerelateerde uitkomsten of de immuunreactie. De onderzoekers geven aan dat de effecten van de interventies ook afhankelijk zijn van andere factoren. Mensen met ernstigere klachten of nutriëntendeficiënties hebben bijvoorbeeld mogelijk meer baat bij een voeding- en leefstijlinterventie.

In de huidige richtlijnen voor artsen worden naast medicatie-adviezen tevens voeding- en leefstijladviezen gegeven. Een voedingspatroon rijk aan groente en fruit en behoud van een gezond lichaamsgewicht zijn hier onderdeel van. De onderzoekers geven aan dat uitbreiding van de huidige voeding- en leefstijladviezen in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. Hiervoor is echter nog wel aanvullend onderzoek nodig om te bepalen welke groepen het meeste baat hebben bij een voedingsinterventie.

De volledige systematische review kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
van Brakel, Lieve, et al. Nutritional Interventions to Improve Asthma-Related Outcomes through Immunomodulation: A Systematic Review. Nutrients 2020:12(12);3839.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Reacties

Tonny Mulder
Interessant om te lezen, Susanne Abbring is in december 2019 gepromoveerd uit haar onderzoek komt naar voren dat rauwe melk helpt allergieën en astma te voorkomen.

https://www.medischdossier.org/rauwe-melk-tegen-allergieen

Zie ook site:www.milkandhealth.com

Rauwe melk mag niet verkocht worden in Nederland, maar rauw gefermenteerde zuivelproducten wel, zoals kefir en yoghurt. Velen hebben er heel veel baat bij.
Hopelijk wordt dit meegenomen in het aanvullend onderzoek.




Laat een reactie achter