Planten(stoffen), mitochondriën en neurodegeneratieve aandoeningen

09 Mar, 2023

Neuronen verbruiken relatief veel ATP bij het uitvoeren van hun functie in het zenuwstelsel. Een goede mitochondriale functie is dan ook essentieel. Bij neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, is de mitochondriale functie ernstig verstoord. Onderzoekers Zhang et al. hebben een overzicht gemaakt van de planten(stoffen) die de mitochondriale functie in het zenuwstelsel mogelijk verbeteren. Hierbij gaan ze ook in op de werkingsmechanismen.

Planten(stoffen) kunnen op verschillende plaatsen in de mitochondriale functie aangrijpen. De onderzoekers hebben zich gericht op de biogenese van mitochondriën, de bioenergetica in de energiefabriekjes, oxidatieve stress, calciumhomeostase, membraanpotentiaal en de stabiliteit en herstelmechanismen van mitochondriaal DNA. Resveratrol, gemberextract, hydroxytyrosol uit olijf en quercetine zijn interessante stoffen die de aanmaak van nieuwe mitochondriën in het zenuwstelsel kunnen stimuleren. Verschillende polyfenolen en de plant Tinospora cordifolia ondersteunen de enzymen in de respiratoire keten en helpen zo bij de productie van ATP. T. cordifolia ondersteunt met name het mitochondriaal complex 1, wat zinvol kan zijn bij de ziekte van Parkinson. Een scala aan stoffen kan daarnaast oxidatieve stress die ontstaat bij de energieproductie verminderen. Interessant voor het zenuwstelsel zijn zwarte thee, curcumine en carnosinezuur.

Door het verbeteren van de calciumhomeostase en het membraanpotentiaal in neuronen kan apoptose (geprogrammeerde celdood) gedeeltelijk worden voorkomen, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek. Stoffen die op de calciumstofwisseling werken zijn polyfenolen waaronder astaxanthine, fenolzuren en lignanen uit sesamzaad. Quercetine verbetert de membraanstabiliteit.

Verschillende planten(stoffen) zijn in de laboratoriumsetting in staat om de werking van neuronen te verbeteren. Deze mechanismen lopen voor een belangrijk deel via de mitochondriale functie. Klinisch onderzoek moet uitwijzen of de planten(stoffen) ook werkzaam zijn bij patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bron:
Zhang, X., Wang, L., et al. (2023). Targeting Mitochondrial Dysfunction in Neurodegenerative Diseases: Expanding the Therapeutic Approaches by Plant-Derived Natural Products. Pharmaceuticals, 16(2), 277.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter