Probiotica bij alopecia

23 Sep, 2024

Alopecia is een vorm van haarverlies, die tijdelijk of blijvend kan zijn en overal op het lichaam kan voorkomen. Androgenetische alopecia (AGA) is de meest voorkomende vorm, waarbij vooral erfelijke en hormonale factoren een rol spelen. AGA komt voor bij 80% van de mannen en 50% van de vrouwen.
Er zijn aanwijzingen dat de darmmicrobiota invloed heeft op haarverlies, vooral door de aanmaak van voedingsstoffen zoals biotine (vitamine B7). Probiotica zouden mogelijk ook de doorbloeding van de hoofdhuid kunnen verbeteren en zo haarverlies tegengaan. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van het microbioom op alopecia, maar nieuw klinisch onderzoek laat nu zien dat de inzet van probiotica zinvol kan zijn.

De studie onderzocht de effecten van een combinatie van Lactiplantibacillus-probiotica (Lactiplantibacillus plantarum DCn_07 (CECT 30102), L. plantarum DCn_06 (CECT 30103) en L. pentosus DCn1_05 (CECT 30104)) op androgenetische alopecia bij 136 deelnemers (62 mannen, 74 vrouwen) in een dubbelblind onderzoek. Na 16 weken verminderde het aantal telogene haren en bleef haardikte behouden in de probioticagroep. Ook nam de aanwezigheid van Lactobacillus in het microbioom toe. De probiotica werden goed verdragen, met 90% therapietrouw.

AGA kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder voedingstekorten (zoals biotine, zink, ijzer en essentiële vetzuren), hormonale stoornissen (zoals schildklierproblemen en menopauze), stress en als reactie op bepaalde medicijnen, zoals fluoxetine, amitriptyline en sertraline, de anticonceptiepil, anticoagulantia, chemotherapie, allopurinol en immunosuppressiva. Medicijnen die bij AGA worden ingezet zijn Minoxidil en Finasteride. Finasteride remt het enzym 5-alpha-reductase, waardoor de omzetting van testosteron in DHT wordt voorkomen, wat langdurige haargroei en stabilisatie van haarverlies bevordert. Dit onderzoek wijst op een rol van de darmmicrobiota bij alopecia, aangezien deze onder andere de productie van essentiële micronutriënten zoals biotine beïnvloedt. Probiotica kunnen daarom mogelijk helpen door de darmgezondheid en de beschikbaarheid van biotine te verbeteren.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
García-Navarro, A., Vasallo-Morillas, M. I., Navarro-Belmonte, R., Vilanova, C., Torrent, D., Kilasoniya, A., ... & Ramírez-Boscá, A. (2024). Randomized Clinical Trial to Evaluate the Effect of Probiotic Intake on Androgenic Alopecia. Nutrients, 16(17), 2900.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter